Radicaal voor Jezus gaan

Laatst las ik een stukje in het nieuwsblad van de stichting ‘Tot Heil des Volks’ uit Amsterdam. Deze stichting heeft onder andere twee jeugdhotels in Amsterdam onder haar hoede. Het stukje ging over een open dag voor jongeren, die vorige maand was gehouden in de jeugdhotels om hen de mogelijkheid te geven eens een kijkje achter de schermen te nemen. Een groep van 10 tot 15 jongeren kwam opdagen en hebben veel gezien, gehoord en gedaan. Een van de deelnemers zei zoiets van: ‘Wat is het fijn om samen te zijn en te werken met andere jongeren die radicaal voor Jezus gaan’.

Wat is dat nu: ‘Radicaal voor Jezus gaan?’ Het woord ‘radicaal’ heeft naar mijn mening een nogal beladen sfeer gekregen in onze maatschappij. Denk maar aan ‘radicale jongeren’, dan denk je al snel aan jongeren die buitensporig zijn. Of denk aan ‘radicale moslims’, dan denk je al snel aan moslims die aanslagen plegen op onschuldige burgers. Wat betekent radicaal? In het online woordenboek vind ik de volgende uitleg bij radicaal: ‘diep ingrijpend, geen half werk doen, rigoreus’ of ‘strevend naar diep ingrijpende hervormingen’.

Op zich is er, als je deze uitleg leest, niets mis met het woord ‘radicaal’. Stel dat iemand radicaal met zijn of haar tuin bezig is geweest. Dan heeft deze persoon goed werk geleverd, heeft zich hiervoor volledig ingezet. Maar waarom heeft het woord in onze maatschappij dan toch zo’n beladen sfeer gekregen?
Waarschijnlijk omdat het benauwd klinkt. Een radicale moslim gelooft dat de Islam de enige ware godsdienst is en hij gelooft dat de woorden van de Koran het enige woord van God is, waarin iedereen zou moeten geloven. Als we willen weten waar hij voor staat, zouden we de Koran moeten lezen.
Bij een radicale christen geldt hetzelfde: Dat is iemand die gelooft dat de Bijbel het enige woord van God is en dat buiten Jezus om niemand bij God kan komen.

Is het per definitie fout om zoiets te geloven? Veel mensen vinden dat het niet kan. Je moet nu eenmaal open staan voor andere meningen en je eigen mening daaraan toetsen. Dan zul je zien dat de werkelijkheid veel breder is dan dat ‘benauwde geloof’. Onderstaand plaatje geeft een indruk van de diversiteit aan meningen.

Maar als je nu eenmaal in de waarheid van de Bijbel gelooft, is het toch niet mogelijk om een bredere zienswijze te krijgen? Want dat zou in strijd zijn met Jezus’ woorden. Als we het hebben over een radicaal persoon, dan is Jezus het wel. In Johannes 14 zegt Hij: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij’. Dat is nogal wat. Als je dus in de Bijbel gelooft, geloof je ook dat deze woorden van Jezus waar zijn. Jezus windt er geen doekjes om. Hij stelt geen brede weg open, waar mensen zelf maar moeten uitzoeken wat ze geloven en wat hun ideeen en denkbeelden zijn. Hij zegt: ‘Volg Mij’.

Radicaal voor Jezus gaan, betekent dat je voor 100% in Hem gelooft en voor 100% achter Hem aan wil gaan. Dit is niet gevaarlijk. Dit is niet iets waar de wereld bang voor hoeft te worden. Want Jezus zegt: ‘Bid voor degenen die je vervolgen en bid voor je vijanden’. Een volgeling van Jezus wordt door zijn of haar Leidsman opgeroepen om in Zijn voetspoor te gaan. En dat is een weg van Vrede. Ware Vrede. En dan is het fijn om met 10 tot 15 jongeren in Amsterdam samen ‘radicaal voor Jezus te gaan’. Omdat ze allemaal Zijn liefde hebben leren kennen en Zijn offer aan het kruis van Golgotha. Maar Hij is ook weer opgestaan en heeft nieuw Leven mogelijk gemaakt. En dat willen deze jongeren delen met de mensen in Amsterdam die in de drugswereld leven of in de prostitutie. Is het niet geweldig?

Reacties

Populaire posts