Conferentie –Wereldwijde verhalen-


Dag 5 op de conferentie. Vandaag was een dag waarbij er ruim 100 gasten op bezoek kwamen. Allemaal Nederlanders. Het was namelijk een Open Dag. Na de lunch kwamen de mensen, voornamelijk familie en thuisfrontleden van Nederlandse OM’ers, binnendruppelen. Het was leuk om een heel aantal van hen te spreken. Na een woord van welkom waren er een aantal workshops die ze konden bijwonen. Zelf kon ik ook gebruik maken van die mogelijkheid. Mijn collega Corné gaf een workshop over de ‘Dalit’ bevolkingsgroep in India. De Dalits zijn de ‘untouchables’ (onaanraakbaren) in India. Ruim 250 miljoen mensen op een bevolking van ongeveer 1 miljard! India staat bekend om zijn kaste systeem. Een systeem die de bevolking indeelt van hoog naar laag. In welke kaste je komt wordt niet bepaald door wat je kunt of hebt bereikt, maar door waar je geboren wordt. Het zou dus zomaar kunnen dat je na je geboorte in de laagste kaste terecht komt. De Dalits hebben het nog erger getroffen. Zij behoren helemaal niet tot een kaste. Nog lager dus dan de laagste kaste. Het enige waar zij in India goed voor zijn is als slaaf te leven voor de andere inwoners en allerlei nare klusjes te doen. Tot 8 jaar geleden was er weinig bekend over deze Dalits. In 2001 werd bekend dat de leiders van de Dalits vrijheid van godsdienst toelieten. Niet langer verplicht tot het hindoeïsme. Er waren mogelijkheden om zich tot andere religies te bekeren. De Evangelische Alliantie in India nam in samenwerking met OM gebruik van de gelegenheid om de Dalits bekend te maken met het evangelie. En niet alleen dat. Ook werd er onderwijs aangeboden voor kinderen en werden er allerlei kerkjes gesticht. Vandaag de dag zijn er vele van deze kerkjes en elke dag komen er meer bij.
Dat is wat er gebeurt in India: ‘transformed from within’, getransformeerd van binnenuit. Het is één van de aandachtsgebieden in OM.

Vele van deze verhalen stonden vandaag centraal op de conferentie. Machtige wonderen die God doet door het werk van OM, door zwakke en eenvoudige mensen zoals jij en ik. We hoeven niet sterk te zijn en alles aan te kunnen. God doet het en kan zo een hele bevolkingsgroep veranderen! Van binnenuit!

Reacties

Populaire posts