Vertrouwen in leiders

Laatst las ik opnieuw wat interessants in de Bijbel. In Jesaja 32 vers 1 en 2:

Een koning die rechtvaardig regeert en leiders die leiden volgens het recht
zijn als een beschutting tegen de wind,
als een schuilplaats voor een wolkbreuk,
als waterstromen in een dorre streek,
als de koele schaduw van een rots in een dorstig, uitgedroogd land.

Toen ik dat las, dacht ik: ´Wauw´, dat is gaaf. Wat rust er een zegen op een land waar koning(in) en leiders rechtvaardig regeren en vrede en gerechtigheid nastreven. Leiders die voluit te vertrouwen zijn. Helaas is de praktijk vaak anders. Regelmatig treden politici af vanwege een schandaal. Prive of zakelijk. Of wordt politici, die eigenlijk zouden moeten aftreden, de hand boven het hoofd gehouden.
Waarschijnlijk valt het in Nederland nog wel mee, maar dat kan ik niet beoordelen. In andere landen, bijvoorbeeld in Afrika en in het Midden-Oosten is het aan de orde van de dag.
Ik moet denken aan een land als Zimbabwe. De zittende leider, Mugabe, zit stevig in het zadel. Het lukt niemand om hem van de troon te stoten, helaas. Wat zou dit land weer kunnen opbloeien met een rechtvaardige leider, die geen mensen omkoopt en niemand onderdrukt.

Moeten we vertrouwen hebben in onze leiders in de politiek, gemeenteraad of kerk? Volgens de Bijbel heeft God leiders boven ons gesteld. Ze aan ons gegeven. Om de orde te bewaken. Om onrecht te veroordelen. Toch mogen leiders zeker getoetst worden. God´s woord geeft daarvoor een goede richtlijn. Leiders hebben zichzelf te verantwoorden tegenover God. Een grote verantwoordelijkheid!

Opniew Jesaja 32: Vanaf vers 15 staat dat God Zelf vrede zal geven. Uiteindelijk zijn we toch van Hem afhankelijk. Hij giet van boven een geest over ons. Iets verder staat: ´Dan zal de gerechtigheid vrede stichten, ze brengt rust en vertrouwen voor altijd´.
Dit is niet alleen toekomstmuziek. God´s Geest wil het nu al mogelijk maken, in harten van mensen. Zowel in dat van leiders als van jou en mij!

Reacties

Populaire posts