Gebedshelden - deel 3 -

Isaäc da Costa

Vandaag deel 3 in de serie gebedshelden. Tevens het laatste deel. Centraal staat Isaäc da Costa, een Messiasbelijdende Jood die leefde van 1798-1860. Hij maakte onderdeel uit van de 'Reveilbeweging': een opwekkingsbeweging die een hernieuwde aandacht vroeg voor de levende omgang met God. Deze beweging wordt als een reactie op het Verlichtingsdenken in die tijd gezien. Rationeel denken, moraal en romantiek vierden in die tijd hoogtij. Binnen de kerk hadden liberalisme en modernisme een belangrijke invloed. Dit modernisme stond in het teken van de technologische vooruitgang en opkomende wetenschap. Het geloof werd steeds minder belangrijk of kreeg een andere inhoud. Isaäc da Costa verzette zich hiertegen: 'Waar de deugdzaamheid het geloof van zijn plaats verdringt, wordt automatisch ook de slagader van het gebed doorgesneden'. Fel protesteerde hij tegen de 'geest der eeuw', die de mens in het middelpunt plaatste en het gezag van Gods Woord krachteloos wilde maken. Het geloof in de geopenbaarde God, de gemeenschap met Hem in het verborgene, wordt door het Verlichtingsdenken tot puur bijgeloof verklaard.

Da Costa: 'De kracht van het geloof ligt niet in het onze, maar in een leven bij Gods openbaring, zich uitend in gebed en dienstbetoon'. Voor hem is zowel persoonlijk als gezamenlijk gebed heel belangrijk. Hij zette iedere zondagavond zijn huis open voor ieder die verlangde naar geestelijke opwekking.

Terug naar het jaar 2009, bijna 2010. Hoe zit het vandaag de dag? Is er wel een God en zo ja, wie is dan deze God. Of houd ik het maar bij een vage 'hogere macht' die ik nooit persoonlijk kan leren kennen?
Of draait het toch allemaal om Jezus Christus, de geopenbaarde God, het vleesgeworden Woord? Het is wat minder vaag. Ik heb Hem leren kennen als de God die van ons houdt en die een relatie met ons wil. Het enige offer dat Hij vraagt is ons leven. En daar heeft Hij alle recht op, doordat Hij Zelf ons is voorgegaan. Hij is de Alpha en de Omega, het begin en het einde. En de Rechtvaardige Rechter, waar ik het de volgende keer over wil hebben.....

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts