Blijde boodschap?

December is de maand van de blijde boodschap van Kerst, het evangelie van Jezus Christus. Evangelie betekent zelf ook ‘blijde boodschap’. Maar wat is nu een blijde boodschap? Met Kerst denken we toch vooral aan de geboorte van een Kind in de kribbe? Wat is daar nu mooi aan? Wat hebben we daar in deze tijd aan? Als ik door de winkelstraat loop zie ik dat Kerst vooral ook niet met de geboorte van een Kind te maken heeft. De Kerstman scoort beter. Hij deelt tenslotte cadeautjes uit.

Maar toch gaat het daar niet om met Kerst. Het gaat om de blijde boodschap van Jezus. En dan moeten we verder kijken dan de geboorte en ons oog richten op Pasen. Kerst en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Pasen krijgt de blijde boodschap een diepere betekenis. Jezus Christus die voor onze zonden aan het kruis sterft en drie dagen erna opstaat uit de dood. De Bijbel, in Romeinen 6 vers 22 en 23, zegt: ‘Maar nu, bevrijd van de zonde en in dienst van God, oogst u toewijding aan Hem en zelfs het eeuwige leven. Het loon van de zonde is de dood, maar het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer’. Dat is nu ten diepte de blijde boodschap van Pasen, maar ook van Kerst! Kerst is Pasen. Maar staan we wel open voor deze blijde boodschap? Zegt het ons nog iets vandaag de dag? Of horen we liever een andere blijde boodschap? Vele mensen vandaag de dag verwerpen deze blijde boodschap. Het zegt hen niets. Waar sta jij?

De profeet Jeremia moest ook een boodschap verkondigen aan het volk Israël. Dat was alleen niet zo’n blijde boodschap. Het hield een oordeel in van God. Het volk was ongehoorzaam. De mensen vereerden afgodsbeelden en gaven God niet de eer die Hem toekwam. Daarom dreigde Hij met een oordeel, tenzij het volk zich bekeerde. Als je daar eens wat over wilt lezen, ga dan naar het Bijbelboek Jeremia, hoofdstuk 19, de verzen 7 tot en met 18. Wat Jeremia moet verkondigen wordt hem door de mensen niet in dank afgenomen. Hij wordt erom mishandeld, bespot en gevangengezet. Blijkbaar streelt een boodschap van God niet altijd ons gevoel. Of gaat het zelfs tegen ons gevoel in. Misschien doet de boodschap van Kerst wel hetzelfde. Vrede op aarde, in mensen een welbehagen. Tot welke prijs? Hoeveel mag het kosten? Jezus heeft er Zijn leven voor gegeven. Opdat de boodschap een blijde boodschap zou worden…….

Reacties

Populaire posts