Samenwerken

Momenteel wordt in politiek Den Haag druk onderzocht of er een Paars Plus kabinet gevormd kan worden. Andere varianten zijn onderzocht maar niet mogelijk gebleken. Aan de twee formateurs de opdracht om te onderzoeken of Paars Plus dan wel gaat lukken.

De verkiezingsuitslagen hebben Nederland flink op z'n grondvesten doen schudden. Het CDA, jaren de grootste, moest het doen met fors minder stemmen. De PVV werd één van de grootste partijen. En de VVD werd de allergrootste. Met daarachter een heel aantal grote of kleinere rode en groene partijen. Stuk voor stuk met een eigen stem en geluid. Tijdens de verkiezingscampagne kon er nadruk worden gelegd op de verschillen. Maar tijdens de formatie kan dit niet meer. Dan moet er worden samengewerkt. En dan pas komt het echte partijkarakter om de hoek kijken. Samenwerking laat van een partij haar echte gezicht zien. We leven nu eenmaal in een land met vele verschillende meningen, een zogenaamde democratie. En we hebben het recht om onze mening te uiten en een partij te kiezen die onze mening voorstaat. Door de vele verschillende meningen en partijen kan er niet worden ontkomen aan samenwerking. Zo is het nu eenmaal.

Dit doet me denken aan een mens als individu. Als je alleen bent kun je heel makkelijk jezelf zijn, je eigen ding doen. Maar wat voor mens je bent, komt pas echt naar buiten als je omgaat met andere mensen. Dan kan dat, wat je zo vanzelfsprekend vindt, ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. In veel gevallen heb je je gewoon aan te passen aan andere mensen. Dat maakt het mens-zijn zo uniek. Mens ben je samen met anderen. Zo heeft God het ook bedoeld. Hij wilde niet dat wij alleen zouden zijn. Daarom heeft Hij zoveel mensen om ons heen gegeven. Hoe ga jij om met andere mensen?

Reacties

Populaire posts