Gaven en vruchten

Als we het in de volkstaal over gaven hebben, dan bedoelen we daarmee iets wat iemand goed kan. We zeggen dan: die heeft de gave van piano spelen, spreken, voetballen, zingen etcetera. Een gave zit in iemand en het valt op doordat het er op een bijzondere manier uitkomt. Hannes Minnaar, die ik ken van de kerk hier in Emmeloord, heeft heel duidelijk een gave van piano spelen. Tijdens een internationaal muziekconcours in Belgiƫ won hij de derde prijs. Een prijs die nooit eerder door een Nederlander behaald is. Ondanks dat Hannes een gave heeft voor piano spelen betekent het niet dat hij zijn best er niet voor doet. Hij heeft heel wat uren en jaren gestoken in het oefenen. Een gave is leuk, maar het succes komt je vervolgens niet automatisch aanwaaien.

In de Bijbel gaat het ook over gaven. Bijvoorbeeld de gave van onderwijzen. Of de gave van 'voor anderen zorgen'. Ook de gave van profeteren. En zelfs de gave om iets weg te geven. Lees maar eens in het boek Romeinen, hoofdstuk 12. Naast gaven gaat het in de Bijbel ook over vruchten. Gaven zijn namelijk niet op zichzelf staand, hoewel ze wel eens zo gebruikt worden. Vruchten gaan echter dieper. Vruchten brengen iets voort. Ze komen voort uit het werk van de Geest van God in mensen. Het is deze Geest die zowel gaven geeft als vruchten uitwerkt. Gaven zijn bedoeld om mensen te helpen. Vooral in de kerk. Ze mogen de gemeente opbouwen. Zodat de vruchten zichtbaar worden.

Een voorbeeld in het kader van het WK Voetbal: een voetballer kan echt een gave voor voetbal hebben. Hij valt op door wat hij presteert. Het is niet voor niets dat zulke voetballers vele miljoenen waard zijn. Maar dezelfde voetballer kan vrucht dragen als hij zijn gaven inzet in Zuid-Afrika om kinderen in sloppenwijken de kneepjes van het voetbal bij te brengen. Zodat deze kinderen het voetballen kunnen gebruiken om hun lichamelijke conditie op te bouwen en om werk te vinden en hoop op een betere toekomst.

Gaven en vruchten. Soms wordt eenzijdig de nadruk gelegd op de gaven, terwijl het de vruchten zijn die werkelijk iets uitwerken.....

Reacties

Populaire posts