Waar of niet waar?

Binnenkort vindt in Italië een rechtszaak plaats tegenover Premier Berlusconi. Hij wordt verdacht van het hebben van sex met een minderjarige. Een veelvoud aan getuigen zal een bijdrage leveren aan het proces. De premier zelf ontkent in alle toonaarden.

Wat moet je nu denken van zoiets? Hoe kan ik, als veraf staande toeschouwer, weten wat de waarheid is? Aan de ene kant kan het veelzeggende spreekwoord van toepassing zijn: 'waar rook is, is vuur.' Maar aan de andere kant kan het ook zijn dat getuigen worden opgestookt tegenover de premier.

Er was eens Iemand, die ook terecht stond. Niet van de afschuwelijke dingen, waar premier Berlusconi van beschuldigd wordt. Nee, Hij werd beschuldigd van godslastering. En ook in die situatie werden getuigen opgeroepen die vertelden wat Hij misdaan had. Die Hij is Jezus. Over een paar weken is het Pasen. Dan gedenken christenen dat Jezus is gestorven voor de zonden van de wereld. Het strafproces ging eraan vooraf. Hoe stonden mensen tegenover dit strafproces? Zouden zij ook gedacht hebben: 'wie spreekt hier de waarheid? Hoe kunnen wij dit nu weten?' Het verschil met premier Berlusconi is, dat Jezus vrij onder de mensen rondliep. Iedereen kon horen wat Hij te zeggen had. Hij deed dit niet in het diepste geheim. Bij Hem ging het niet om de discussie wat Hij precies had gedaan en zei. Het ging om geloof. Geloof of Hij degene was die Hij zei te zijn: de Zoon van God.

Reacties

Populaire posts