Omhoog of naar beneden

Onder de mensheid zijn veel verschillende meningen over het onstaan van de wereld. Toch springen er twee meningen bovenuit: aan de ene kant het geloof in God als de Schepper van het heelal. Aan de andere kant het geloof in de evolutietheorie, als zou alles bij toeval zijn ontstaan.

Nu moet je of voor de ene mening een groot geloof hebben of voor de andere mening. Misschien wel een groot geloof voor allebei. Persoonlijk geloof ik in God als Schepper van dit heelal. Centraal voor dit geloof staan de hoofdstukken 1 en 2 uit het Bijbelboek Genesis. Er staat hier dat God enkel iets hoefde te zeggen en het was er. Het kostte Hem geen moeite. Natuurlijk rijzen er vragen op over deze schepping en het bijbehorende leed in de wereld. Hoe zit het daarmee? Waarom is er pijn en moeite als God alles goed heeft geschapen. En daar komt Genesis 3 om de hoek kijken: een inleiding tot de zondeval. Letterlijk 'val', dus naar beneden. Terwijl de evolutietheorie de dingen steeds beter acht. De mens evolutioneert naar een steeds hoger niveau.

Is het dus naar boven of naar beneden? Gaat het met de mens steeds beter of slechter. Als wij kijken naar wat we vandaag de dag kunnen (rijden in aan auto, reizen per vliegtuig, een retourtje naar de maan, embryo's invriezen voor later gebruik, etcetera) dan gaat het met de mens steeds beter. Maar ja, hoe zit het van binnen? Hoe is het gesteld met die rottige binnenkant van de mens? Gaat dat naar boven of naar beneden? Ik geloof dat het sinds de zondeval er in ieder geval niet beter op is geworden, gezien de ellendige dingen die mensen elkaar aandoen. Of kun je zeggen dat het met de meerderheid van de mensheid beter gaat, met uitzondering van enkele 'ellendigen'? 'Die het verzieken voor de rest van de mensheid?'

Het probleem ligt dieper, het ligt in onszelf. Geen evolutietheorie die daar een oplossing voor biedt. God wel. Hij zond de mens weg uit het paradijs, om te voorkomen dat hij zou eten van de levensboom. Want dan zou hij voor eeuwig in de ellende moeten voortleven. Door het wegzenden van de mens, startte God Zijn reddingsplan. Hoofdfiguur in dit reddingsplan is Jezus. Hij onderging de dood, maar mocht 3 dagen later weer opstaan om leven te brengen aan Zijn volgelingen. Als je Hem volgt, mag je naar boven kijken en gaat het bergopwaarts. Dat ligt niet aan je eigen inspanningen, want dan gaat het alleen maar naar beneden. Jezus wil je meevoeren op de Weg naar boven.

Reacties

Populaire posts