Gehoorzaamheid

'En welke god zal jullie dan uit mijn handen kunnen redden?' Koning Nebukadnezar van Babylonië (verantwoordelijk voor de ballingschap van het Joodse volk) had een beeld laten maken. Hij gaf iedereen opdracht om bij het horen van muziekinstrumenten voor dit beeld te buigen. Als iemand hier geen gehoor aan zou geven, zou hij in een brandende oven geworpen worden.

'Wij vinden het niet nodig, Nebukadnezar, uw vraag te beantwoorden, want als de God die wij vereren ons uit een brandende oven en uit uw handen kan redden, zal Hij ons redden. Maar ook al redt Hij ons niet, majesteit, weet dan dat wij uw goden niet zullen vereren, noch zullen buigen voor het gouden beeld dat u hebt opgericht'.
Sadrach, Mesach en Abednego (drie joodse mannen) weigeren te buigen voor het beeld. Omdat zij alleen hun God willen dienen en aanbidden. Ongeacht de consequenties hiervan. Het (menselijk gezien) onmogelijke gebeurt. Ze worden in een brandende oven gegooid, het vuur wordt vele malen hoger opgestookt dan normaal, en er overkomt hen niets. Koning Nebukadnezar ziet dit en nog veel meer. Want hij ziet zelf een vierde persoon. Maar hij had er toch maar drie in de oven gegooid? Die vierde had een goddelijke gestalte.

Ik vind dit zo'n gaaf verhaal. Het gaat over gehoorzaam zijn, ook als je de consequenties niet kunt overzien. Aan wie ben jij gehoorzaam?
Mocht je dit verhaal zelf eens willen lezen, sla dan de Bijbel open bij het boek Daniël en begin dan bij hoofdstuk 1 en lees verder tot en met hoofdstuk 3.

Spanning en avontuur verzekerd!

Reacties

Populaire posts