Bijzondere vrijheid

Sta je er wel eens bij stil hoe bijzonder het eigenlijk is om in Nederland te wonen? Hoeveel vrijheid we hier hebben? Als je de journaalbeelden ziet vanuit Egypte, Tunesië, Jemen en nu ook Iran, dan is dat een verschil van dag en nacht met Nederland. In Egypte heeft het uiteindelijk een paar weken geduurd voordat een regime tot vallen kwam. Aangespoord door wat er in Egypte en Tunesië is gebeurd, gaan de mensen nu ook in Jemen en Iran de straat op. Uit onvrede met het (te) lang zittende leiderschap. Die voornamelijk aan zichzelf denkt.

In Nederland valt er veel te klagen, als je de mensen om je heen hoort. Treinen te laat, lange files, brandstof die steeds duurder wordt, energiekosten omhoog. Ja, ik doe er stiekem ook aan mee. Hoewel ik files en vertraagde treinen ook wel gezellig kan vinden. Want je zit tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje. En de politiek. Daar valt door Nederlanders ook heel wat over te klagen.
Maar wat in Nederland gebeurt, is een zeldzaamheid in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, namelijk een kabinet dat voortijdig valt. Niet door demonstraties, maar door onenigheid binnen het kabinet zelf. En dat zet wel te denken. Blijkbaar is er ruimte om een eigen mening te hebben. Iets dat in veel landen ontbreekt. Wij hoeven nooit te demonstreren, nou ja, bijna nooit.

Bijzonder land, Nederland, met een bijzondere vrijheid.....

Reacties

Populaire posts