Visie

Een paar jaren geleden mocht ik de overdenking verzorgen tijdens een dienst op het Hemelvaarts kamperweekend van onze gemeente. Ik maak je er graag deelgenoot van.

Toen Hij dit gezegd had, werd Hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze Hem niet meer zagen (Handelingen 1:9)

Stel je eens voor dat jij daar stond. Als discipel van Jezus heb je een paar jaar van je leven met Hem doorgebracht. Jezus vertelde tijdens Zijn leven op aarde vele malen over Gods koninkrijk. Hij ganas mensen, sprak recht en onderwees de mensen die naar Hem luisterden. Bovenal echter bezat Hij een grote bewogenheid en liefde voor de mensen waaronder Hij leefde. Deze bewogenheid en liefde, vertelde Hij, hoorden bij Gods koninkrijk. Jij echter, begreep er niets van. Jij kon die liefde, die bewogenheid nooit pakken. Hoe kreeg Jezus dat toch altijd voor elkaar?

Hij had het er al vaker over gehad. Binnen niet al te lange tijd zou Hij naar de hemel gaan om plaats te nemen naast God en om er huizen te bereiden voor de gelovigen. Dan ineens is het zover. Jezus wordt aan het zich onttrokken en vaart op naar de hemel. Beteuterd sta je daar. Je kijkt naar boven. Ineens staan daar twee mannen die zeggen dat Jezus op dezelfde manier als Hij naar de hemel is opgevaren weer op aarde zal terugkeren. Je kijkt nog eens. Hij is écht weg. Je grote voorbeeld, zomaar vertrokken. Hoe moet het nu verder zonder Jezus? De wereld zal zonder Hem vast geen kans van slagen hebben. Tja, Hij had het wel over een plaatsvervanger. Over een paar dagen zou deze in ons komen wonen en dan ………..dan zouden we getuigen tot in de verste uithoeken van de wereld. Het klinkt wel erg ingewikkeld trouwens. Hoe kan je nu over Jezus praten als mensen Hem nooit hebben gezien? Je loopt het risico een gigantisch flaterfiguur te slaan. Nu Jezus naar de hemel is opgevaren heb je eigenlijk drie keuzes.

Je kunt verder gaan met je leven. Wat Jezus deed was mooi, maar nu moet je weer verder. Je hoeft verder niet perse meer iets met Hem te maken te hebben. Hoef je ook nooit meer confronterend te zijn naar andere mensen of jezelf en dan kan je blijvend vrienden maken. Wat een vrijheid! Lekker onbezorgd leven. Doet iedereen gewoon waar hij of zij zin in heeft. Laten we het leven lekker op z’n beloop laten, het recht van de sterkste laten gelden. Ach, de armen en de zwakken, er zijn vast wel anderen om voor hen te zorgen. En….ik heb toch al nooit de liefde en bewogenheid kunnen opbrengen die Jezus voor hen had.

De tweede optie houdt een wat minder radicale omslag in. Zo hoef je Jezus ook niet helemaal de rug toe te keren. Jezus was toch wel een fijn mens. Je hebt veel van Hem geleerd. Je hebt zoveel jaren met Hem opgetrokken. Dat kun je toch niet ineens achter je laten. Het is ook fijn om collega-discipelen te blijven omgaan. Je hebt toch veel met elkaar gedeeld. Vreugde en verdriet, angst en blijdschap, twijfel en zekerheid. Je moet er toch ook rekening mee houden dat gebeurt wat Jezus vertelde. Dat van die Heilige Geest en zo. Best wel spannend, toch? Ja, geen idee wat er dan zal gebeuren.

De laatste optie is er volgens mij eentje naar Jezus’ hart. Je kunt Jezus niet achter je laten. Je hebt teveel gezien en teveel meegemaakt. Je gelooft dat Jezus een plan heeft met deze wereld. Wat wil je graag onderdeel zijn van dit plan. O, je verlangt zo naar Jezus’ liefde en bewogenheid. Zelf zal je het nooit kunnen opbrengen. Je wilt op zoek naar Gods Vaderhart. Je wilt je aan dit hart vastklampen. Je wilt niet meegaan in de maatschappelijke sleur. Je wilt onder geen voorwaarde blijven bij wat mensen belangrijk vinden. Jezus gaf toch hét voorbeeld van een leven dat zo anders was dan een normaal menselijk leven. Zij n hart was zo anders. Het stroomde over van liefde en bewogenheid. O zeker, Jezus kan zeer confronterend zijn. Maar liever dat dan de lieve vrede te bewaren. Nu is Jezus in de hemel. Zijn voorbeeld verdient navolging. Je wilt Zijn liefde doorgeven aan mensen die Hem nog niet kennen. Je wilt Zijn liefde geven aan de armen en zwakken in de wereld. Deze wereld heeft Jezus nodig. Gods Vaderhart is hierbij onmisbaar. Zonder Hem red je het niet. Je kunt liefde geven wat je wilt, je kunt je gigantisch inzetten voor de mensheid. Je kunt vertellen over een rooskleurige toekomst. Maar dan wel vanuit Gods Vaderhart. Wat een toekomst zal dat wezen!

Laten we met z’n allen bidden om Gods Vaderhart. Laten we bekennen dat we het zelf niet kunnen. Niemand kan echt werken en leven, geven en nemen zonder Gods Vaderhart. Jezus leefde vanuit dit hart, vanuit deze liefde. En zo kon Hij dit doorgeven. Hij wil het graag aan ons geven. Zijn we bereid om het te ontvangen? Zijn we bereid ermee aan de slag te gaan? Veel mensen kennen Jezus niet. Veel mensen weten niet wat hemelvaart en Pinksteren betekenen. De maatschappij drijft bij God en Jezus weg. Hoe kunnen wij hen bereiken? Daar kun je misschien jaren voor studeren, je kunt het goede voorbeeld laten zien. Echte liefde en bewogenheid voor mensen komt echter uit Gods Vaderhart. Op volle kracht vooruit!

Reacties

Populaire posts