Goed en kwaad

Op school hebben we het woensdag gehad over het kwaad in de wereld en waarom God dit kwaad toestaat. Sommige mensen hebben het beeld van een goede God verloren of geloven helemaal niet meer in God. Er zijn ook mensen die zeggen dat de goede God in hen gestorven is. Ze kunnen Hem niet aan het kwaad verbinden. Ze laten Hem erbuiten. Dit betekent eigenlijk dat hun godsbeeld niet veranderd is. Ze geloven nog steeds in een goede God, maar dit is dus een God die buiten het kwaad staat. De Jood Kushner zegt zelfs dat God niets aan het kwaad kan doen. Hij wil ons troosten, kracht geven, maar kan het kwaad niet wegnemen.
Vanmorgen las ik in de evangeliën over het lijden van Jezus. Toen Hij aan het kruis hing, riepen omstanders naar Hem: ‘Als U werkelijk Gods Zoon bent, kom dan van het kruis af’. Of ‘anderen heeft Hij gered, maar Zichzelf kan Hij niet redden’. Nu ik hier zo over nadenk kan ik niet geloven dat God buiten het kwaad blijft, Zich ervan afzijdig houdt. Nee, Hij heeft het lijden Zelf ondergaan. Jezus kon legioenen engelen oproepen die Hem zouden helpen. Maar Hij deed het niet.
Een oude prediker uit Wales heeft hier een spreuk over geschreven:

Had Christ the death of death to death
Not given death by dying
The gates of life had never been
To mortals open lying

(eigen woorden: Als Christus de dood niet was gegeven door te sterven, dan hadden de poorten naar het leven nooit kunnen openstaan voor sterfelijke mensen)

Reacties

Populaire posts