Veiligheid

Eén van de basisbehoeften van de mens is veiligheid. Een kind heeft een veilige omgeving nodig om op te groeien op weg naar volwassenheid. Ontbreekt deze veiligheid, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor het volwassen leven. Op zoek naar veiligheid. Dat doet een mens als het onveilig is. De afgelopen maanden hebben we de beelden dagelijks kunnen zien op het Journaal of in de krant. Rijen vluchtelingen die een veilig heenkomen proberen te vinden in Europa. Huis en haard hebben ze achtergelaten, op de vlucht voor geweld. Voor welk geweld deze vluchtelingen op de vlucht zijn werd door de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdagavond angstvallige realiteit.

Wie kan deze vluchtelingen iets kwalijk nemen? Op zoek naar veiligheid zijn we allemaal. Ja, in Nederland denken we veilig te zijn. Tot voor kort. Want de aanslagen van vrijdagavond brachten naar voren dat wij het ook één van de slachtoffers hadden kunnen zijn. Duizenden vluchtelingen extra huisvesten brengt uitdagingen met zich mee. Er moet secuur mee worden omgegaan. Ik geloof niet dat de grenzen sluiten een oplossing is, je creëert er alleen maar kunstmatige veiligheid mee. Het is ook niet eerlijk. Je ontneemt mensen de kans om een veilige plek te vinden. Daarnaast is veiligheid  iets dat van binnenuit moet komen. Uit het hart. De ander een plek gunnen naast jou. Mogelijk zitten daar ook terroristen bij. Dat valt volgens mij niet te voorkomen.

Een christelijk antwoord komt van Martin Luther King Jr. Zijn uitspraak is de afgelopen dagen al vele malen op Facebook gedeeld: 'Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that'. Alleen licht en liefde kunnen de duisternis uitbannen. Jezus Christus is het Licht van de wereld. Zijn liefde alleen kan mensenharten werkelijk veranderen. Opdat ze een plek van veiligheid mogen bieden aan anderen die daar zo naar op zoek zijn.

Reacties

Populaire posts