Respect

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Waar in andere landen mensen moeten vrezen voor hun leven als ze een andere religie of geloof aanhangen dan het heersende regime, kunnen we in Nederland geloven wat we willen. Deze vrijheid van meningsuiting loopt regelmatig uit op discussies in het publieke domein. Politici debatteren, burgers discussiëren. Eén zo'n discussie gaat over Zwarte Piet. Vooral voorstanders laten van zich horen via Facebook, waar het eenvoudig was de 'Pietitie' te ondertekenen. Tegenstanders van Zwarte Piet ben ik nog niet tegengekomen op Facebook. Of dat betekent dat al mijn vrienden voorstander zijn, of de tegenstanders laten liever niet van zich horen. Tegenstanders van Zwarte Piet zijn er zat. Afgelopen zaterdag, bij de intocht van Sinterklaas in Meppel, waren ze er ook bij. 

Dit blog draagt als titel 'respect'. Als je in een land woont waar vrijheid van meningsuiting één van de pijlers onder de samenleving is, moet je wel respect voor elkaar hebben. Anders kun je niet met elkaar samen leven. Hoezeer de mening van de ander ook afwijkt van jouw eigen mening. Helaas ontbreekt dat respect bij discussies nog wel eens. Bij een maatschappelijke discussie (zo mag de Zwarte Pieten discussie toch wel genoemd worden) kan onderling respect zelfs ver te zoeken zijn. De intocht van Sinterklaas in Gouda, vorig jaar, leidde tot een handgemeen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Waarbij de politie en ME moesten ingrijpen om erger te voorkomen.

Respect betekent dat je een ander zijn waardigheid als mens laat behouden. Ook al vindt hij dat Zwarte Piet racistisch is. Dan wil je niet koste wat het kost je tradities behouden, maar deze eens eerlijk onderzoeken. Respect! En discussiëren mag. We wonen tenslotte in Nederland.

Reacties

Populaire posts