De predikant als manager

Al vele jaren (of eeuwen?) lijken predikanten het schaap met de vijf poten. Vaak geven ze leiding aan de kerkenraad, leggen bezoeken af aan gemeenteleden, verzorgen de catechisaties en gaan voor tijdens kerkdiensten. Bij conflicten binnen de kerkelijke gemeente treedt hij op als een soort van mediator. Kortom, de predikant als manager van de kerk. Ondanks het feit dat het ambt van predikant al zo lang op deze manier wordt ingevuld, vraag ik mij al langere tijd af wat de Bijbelse grondslag hiervan is.
 
In de Bijbel, in Romeinen 12: 6-8, kom ik verschillende gaven tegen die gemeenteleden hebben ontvangen: de gave van profeteren, bijstand verlenen (pastoraat), onderwijzen en troosten. In een ander Bijbelboek, 1 Corinthiërs hoofdstuk 12: 8-11, worden weer andere gaven beschreven: verkondigen van wijsheid, overdragen van kennis, een groot geloof, genezen, wonderen verrichten, profeteren, onderscheiden wat wel en wat niet van de Geest afkomstig is, in klanktaal spreken of om uit te leggen wat de betekenis van deze klanktaal is. Deze gaven zijn geschonken aan gemeenteleden en niet aan slechts één persoon. Toch ontkom ik niet aan de indruk dat vaak van predikanten wordt verwacht/gehoopt dat ze toch zeker een aantal van deze gaven bezitten. En dat is jammer. Iemand zei ooit tegen mij: 'weet je waarom we predikanten hebben? Dan hoeven we het zelf niet meer te doen'. Misschien wat kort door de bocht, maar er zit een kern van waarheid in.

Vroeger werd er veelvuldig tegen predikanten opgekeken. Het was een gerespecteerd ambt. Als je met de predikant sprak was het bijna alsof je met de spreekbuis van God sprak. Tegenwoordig is dit wel anders. We zijn met z'n allen kritischer geworden. Een predikant is tenslotte ook maar een mens, met z'n mogelijke fouten en gebreken. Wel een mens met kennis. Een mooi mens, met als het goed is het verlangen om gemeenteleden de weg te wijzen, achter Jezus Christus aan.
 
 Binnen het kerkverband, waar mijn kerkelijke gemeente bij is aangesloten, is het alleen aan predikanten voorbehouden om tijdens kerkdiensten voor te gaan. Soms is die eis wat minder strikt, maar ook dan mogen alleen predikanten de sacramenten (zoals doop en Avondmaal) bedienen. Dus daar heb je een predikant voor, met de gave van 'verkondigen van wijsheid en overdragen van kennis'. Misschien heeft de predikant ook wel de gave van bijstand verlenen en troosten ontvangen. Dan kan hij ook daar mee aan de slag. Maar het hoeft niet. Zulke gaven zullen namelijk ook aan diverse gemeenteleden zijn geschonken. En leiding geven kan ook heel goed door één of meerdere gemeenteleden gedaan worden.

Mijn pleidooi is om de predikant te laten doen waar hij goed in is en daarnaast meer gemeenteleden in te schakelen. Breng in kaart wie de gave van bijstand verlenen en troosten heeft ontvangen, of onderwijs geven, enzovoorts. Vertrouw op de gaven die God heeft geschonken. Maak gebruik van trainingen zodat gemeenteleden hun gaven kunnen ontwikkelen. De predikant is dan niet langer de manager, oftewel het schaap met de vijf poten. Overzie en doe dit alles met een biddend hart, want Gods Geest weet aan wie de verschillende gaven zijn geschonken.
 

Reacties

Populaire posts