Macht

'Jezus riep hen bij Zich en zei: "Jullie weten dat heersers hun volken onderdrukken en dat leiders hun macht misbruiken. Zo zal het bij jullie niet mogen gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen en wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn". (Matteüs 20: 25-27)

Het nieuws is er vol van: de politieke onderhandelingen. Het wil maar niet lukken om tot een stabiel kabinet te komen. Verdeeldheid heerst binnen het CDA. Volgens de één versterkt deze verdeeldheid de partij, volgens de ander ondermijnt dit de partij. De machtsstrijd is losgebroken. Zal het lukken de partij te redden? En zal er een regering die komen die de vier jaar overleeft of kunnen we binnen een paar maanden weer naar de stembus?

Wat is dat toch met macht. Het blijkt moeilijker te zijn om tot één leider te komen (er zijn er immers velen) dan tot één dienaar (waar slechts enkelen van zijn). Stel dat Mark Rutte dienaar zou worden van politiek Nederland. Niet belust op macht, maar verlangend naar dienstbaarheid en eenheid. Een onmogelijk beeld?

Het is wel waar Jezus het over heeft. Zijn discipelen waren ook mensen, dat komt in alle opzichten in de Bijbel naar voren. Ze konden wat af discussiëren. Bijvoorbeeld over wie de belangrijkste was en waarom. Er is niets mis met belangrijk zijn. Wel met de reden waarom. Ben je belangrijk door wat je hebt bereikt of ben je belangrijk doordat je anderen dient? De belangrijkste is dienaar van allen. Kennelijk gaat het tegen onze natuur in. Ik wil ook belangrijk zijn, vooral om wat ik presteer. Het is heerlijk als mensen daar positieve dingen over zeggen.

En toch: belangrijk zijn is dienen. En dienen is jezelf geven aan de ander. Onbelangrijk zijn. Wat onbelangrijk is voor mensen, is belangrijk voor God. Menselijke macht is onbelangrijk voor God, menselijke zwakheid is belangrijk. Het geeft God de gelegenheid Zijn macht te laten zien. Waar kies jij voor?

Reacties

Populaire posts