Hier en daar

Van de weerman of weervrouw krijgen we regelmatig te horen: 'hier en daar een bui'. Waarbij je vaak het idee hebt dat het meer hier dan daar is, omdat het bij ons nu eenmaal meer regent dan bij de buren. Jezus heeft het ook over 'hier en daar', maar dan in een heel andere context. Hij vertelt over het koninkrijk van God. In Lukas 17 vers 20 en 21 zegt Hij: 'De komst van het koninkrijk van God laat zich niet aanwijzen, en men kan niet zeggen: "Kijk, hier is het!" of "Daar is het!". Maar weet wel: het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik.'

Het koninkrijk van God is dus niet hier of daar te vinden. Het is niet aan te wijzen. Maar daarmee is het niet onvindbaar. Het is niet een soort geluksschot als je het weet te vinden. Een kans van één op duizend. Nee, het ligt binnen ons bereik. Kan het mysterie nog groter worden? Wat is dan het geheim het koninkrijk te kunnen vinden? Is er een formule? Ik geloof dat het met ons leven te maken heeft. Willen we ons leven behouden en vullen met zoveel mogelijk zekerheden? Of willen we ons leven in de handen van God leggen? Want dan ligt het koninkrijk binnen bereik. In vers 33 van Lukas 17 zegt Jezus:' Wie probeert zijn leven veilig te stellen zal het verliezen, maar wie het verliest zal het behouden'.

Het koninkrijk van God is: je leven verliezen om het te kunnen behouden! Jezus verloor Zijn leven aan het kruis, maar Hij kreeg de volheid van het leven ervoor terug. Zo bedoelt Jezus geloof ik ook met ons leven, dat we het mogen verliezen om het in alle volheid terug te mogen krijgen! Leven zoals leven bedoeld is.

Reacties

Populaire posts