Rampjaar

Het jaar 2014 zal in de boeken gaan als 'rampjaar'. In allerlei jaaroverzichten is dit de afgelopen dagen naar voren gekomen. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, geweld in de Oekraïne, de opmars van IS, het spoorloos verdwijnen van een Maleisisch verkeersvliegtuig en een wereldwijde stroom van vluchtelingen. 'MH 17' is een begrip op zich geworden, wat geen nadere uitleg behoeft. Je zou denken dat het bijna afgelopen jaar een toppunt  van rampspoed en geweld was. Eerlijk gezegd zie ik weinig verschil met voorgaande jaren. Misschien dat 2014 wel extreem gewelddadig was en dat er dit jaar wel heel veel rampen waren, Of heeft dit te maken met het feit dat het conflict tussen het Oekraïense leger en de rebellen erg dichtbij kwam doordat er bijna 200 Nederlanders de dood vonden tijdens de vliegramp in het oostelijke deel van de Oekraïne. Zo'n ramp wordt dan ineens een Nederlandse ramp.
 
Wat zal 2015 brengen? Zal dat jaar een keerpunt worden in het wereldwijde geweld? Ik heb er weinig vertrouwen in. Zolang radicale moslims nog oproepen tot de Jihad en Poetin doorgaat met het uitbreiden van het Russische gedachtegoed zal 2015 geen vrede brengen. Misschien dat rampen uitblijven. Dat zou mooi zijn.
 
Ik verlang naar een jaar zonder geweld.
 
"Zie erop toe dat niemand kwaad met kwaad vergeldt en streef altijd naar het goede, zowel voor elkaar als voor de ander. (....) Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet. Moge de God van de vrede zelf uw leven in alle opzichten heiligen, en mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn bij de komst van onze Heer Jezus Christus. Hij die u roept is trouw en doet zijn belofte gestand". (Uit de Bijbel: 1 Tessalonicenzen 5: 15, 21, 22, 23, 24) 

Reacties

Populaire posts