Binnen of buiten

Een paar dagen geleden mochten we nog het Kerstfeest vieren. Het feest dat draait om de geboorte van Jezus Christus. De engelen zeiden het tegen de herders in het veld: U is heden de Heiland geboren. Heiland wordt ook wel vertaald met 'redder'. Eerste Kerstdag ging de preek hier nog over bij ons in de kerk. Tijdens de dienst zat ik na te denken waar Jezus ons van moest komen redden. De Joden geloofden dat een Heiland hun zou komen redden van hun vijanden. In de tijd van Jezus waren dat de Romeinen, die de Joden strak in hun greep hielden. Daarom hadden velen er moeite mee om te geloven dat Jezus de Heiland (ook wel Messias) was. Er veranderde namelijk zo weinig in hun omstandigheden.

Misschien geldt dat vandaag de dag ook wel. Velen vinden het moeilijk te geloven in Jezus (of in een God) omdat er zo weinig verandert. Het onrecht heerst in deze wereld. De vrede is vaak ver te zoeken. Maar waarvan kwam Jezus ons dan wel redden? Het antwoord zal je misschien zweverig in de oren klinken: Jezus kwam onze binnenkant redden. Hij kwam niet om ons van onze omstandigheden te redden, maar Hij wilde onze relatie met God herstellen. Deze was namelijk door onze zonden verbroken. Wij konden voor God niet meer bestaan. Jezus' komst naar deze wereld en Zijn offer aan het kruis hebben ervoor gezorgd dat God ons weer als Zijn kinderen wil aannemen. De relatie met God is hersteld.

Zo kunnen je omstandigheden onveranderd zijn, maar van binnen kun je je heel gelukkig voelen door wat Jezus heeft gedaan. Christenen die in landen wonen waar ze om hun geloof worden vervolgd houden vaak op een voor buitenstaanders onbegrijpelijke manier stand. Maar als buitenstaander kun je de binnenkant van een ander niet doorgronden. Het evangelie van Jezus Christus kan dat wel. Mensen worden van binnen naar buiten veranderd. Zo kan een vreselijke vervolging draaglijk blijven. Of ziet iemand dwars door een ernstige ziekte tekenen van hoop.
Niet de omstandigheden veranderen, maar de manier waarop men er tegenaan kijkt.

Vrede op aarde. Het is mogelijk als je je niet teveel in de war laat brengen door wat je om je heen ziet. Ware vrede komt van binnen uit.

Reacties

Populaire posts