Een droom (slot)

Ook voor pastorale nood is er alle aandacht. De verantwoordelijkheid voor de zorg van mensen ligt niet langer bij de kerkenraad. De wijken functioneren als nooit te voren en wijkleden vertrouwen zich graag aan elkaars zorg toe. Zo is er binnen iedere wijk een pastoraal zorg team en daarnaast kent iedere wijk een zogenaamd diaconaal team. Mocht er ergens in de wijk materiële nood zijn, of iemand om hulp verlegen zitten, dan staat het diaconale team paraat om hulp te bieden waar nodig. Daarbij wordt de hele wijk ingeschakeld.

Is dit de hemel op aarde? Je zou het haast zeggen. Toch gelooft men binnen mijn gemeente niet dat men zelf het Koninkrijk van God moet bouwen. God Zelf is daar de eigenaar, grondlegger en aanvoerder van. Hij wil hen gebruiken om mee te bouwen aan dit Koninkrijk. Eens zal alles nieuw worden en bij de wederkomst van Jezus zullen hemel en aarde samen één worden. Ook beseft men binnen mijn gemeente terdege dat deze wereld nog veel verleidingen, ellende en problemen kent. Ook mijn gemeente zelf staat middenin deze wereld. En dat is ook waar ze wil zijn. In de wereld, niet uit de wereld. Ze wil een boodschap brengen aan de mens van deze wereld, namelijk de boodschap van vergeving, vernieuwing en heil.

Hoewel de kerkmuren er nog steeds staan, zijn ze wel afgebroken. Ze vormen geen belemmering meer in de samenwerking met andere kerken. Niet dat mijn gemeente klaar is om één kerk te vormen met andere kerken. Daarvoor zijn er nog teveel verschillen. Maar er zijn duidelijke stappen gezet om tot meer samenwerking te komen.

En Gods Geest? Die waait waarheen Hij wil. Van oost naar west, of van zuid naar noord. Hij heeft in ieder geval nieuw leven gebracht. Binnen mijn gemeente, binnen andere kerken in Emmeloord en in Emmeloord zelf. Het is als de dorre beenderen die tot leven zijn gekomen. Samen één volk. Samen Gods volk.

Reacties

Populaire posts