Mensen en gevoel

Gevoel is iets heel unieks. En het pas helemaal bij het mens-zijn. Gevoel maakt een mens tot mens. Gevoel is helemaal verweven aan lichaam en psyche. Het is vaak oncontroleerbaar en komt zomaar aanwaaien. De ene keer sleurt je gevoel je mee tot op grote hoogten en zit je bovenop de berg. Maar een ander moment trekt je gevoel je naar beneden en kun je in een diep dal belanden. Mensen kunnen veel voor elkaar voelen, maar ook een afkeer van elkaar hebben, wat weer gekoppeld is aan gevoel.
Ken je dat? Soms wordt het intuïtie genoemd. Een voorgevoel. Een idee over iets of iemand. Terwijl je de waarheid over een situatie of persoon helemaal nog niet weet. Intuïtie kan goed van pas komen, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat er een onveilige situatie ontstaat. Wegwezen! Achteraf kan dit je redding zijn.

Is gevoel betrouwbaar of onbetrouwbaar? Feit is dat het nogal wisselt en zelfs van uur tot uur kan verschillen. Als het om geloven gaat, bijvoorbeeld geloof in God, is gevoel vaak onbetrouwbaar. Henri Nouwen zegt hierover in zijn boek 'Brood voor Onderweg': 'Het is van belang te beseffen dat ons gevoelsleven niet samenvalt met ons geestelijk leven. Ons geestelijk leven is het leven dat Gods Geest in ons leidt. Als we voelen dat onze emoties op drift raken, moeten we onze geest in contact brengen met de Geest van God, en onszelf te binnen brengen dat we niet zijn wat we voelen. Wat we van binnen ook mogen voelen, we zijn en blijven de geliefde kinderen van God.'

Reacties

Populaire posts