Nederland zendingsland

Wat voor beeld komt er naar boven als je aan zending denkt? Houd dat even vast. Wat voor beeld komt er naar boven als je aan evangelisatie denkt? Houd dat ook even vast.

Gisteren heb ik voor mijn studie een stuk uit het boek 'Jezus als Heer in een plat land' van Stefan Paas gelezen. Hij doet een pleidooi om niet langer een onderscheid te maken tussen zending en evangelisatie. Hoe is dat met jouw beeld van zending en evangelisatie. Wijkt dat sterk af van elkaar?

Zending is al vele jaren een begrip in de christelijke kerk. We denken aan de boodschap van het evangelie dat vanuit Israël naar Europa is gekomen. Of we denken aan de vele zendelingen die de afgelopen eeuwen vanuit Nederland naar andere werelddelen zijn gegaan. Dat beeld moet echter bijgesteld worden. Niet langer vindt zending alleen buiten Nederland plaats. Nederland is zelf zendingsgebied worden. Zending en evangelisatie zijn in dat verband begrippen die naadloos in elkaar overlopen.

De volgende stap is na te denken over in wat voor vorm we zending in Nederland bedrijven. De traditionele zendeling leefde zich volledig in de cultuur in voordat hij contact kon leggen met de inheemse bevolking. Hoe zit dat in Nederland? Want in Nederland hebben we te maken met vele verschillende culturen. De kerkcultuur is daar één van. Weten we wat de andere culturen inhouden? Als we de boodschap van het evangelie brengen moeten we ons als het ware ook inleven in andere culturen. Dus als de kerk haar missionaire taak serieus neemt, moet ze zich aanpassen aan de cultuur waarin ze actief wil zijn. Wat betekent dat? Dezelfde kleding dragen als in de cultuur gewoon is? Dezelfde liedjes?
Het is een serieuze vraag als we nadenken over missionair gemeente zijn. We kunnen als doel hebben zoveel mensen bij de kerk te krijgen. Maar een ander doel kan zijn om de kerk onder de mensen te brengen. Jezus bracht het evangelie onder de mensen. Zijn discipelen brachten de eerste gemeente onder de mensen. Een mooi voorbeeld! Laten wij in hun voetsporen treden.

Reacties

Populaire posts