Liever wijs dan rijk

Het is de nachtmerrrie van menig ouder: bovenop je kind komen te liggen, met de verstikkingsdood tot gevolg. Laura en ik hadden onze dochter Hanna, toen ze nog een baby was, regelmatig tussen ons in bed liggen. Omdat dit soms de enige manier was om haar in slaap te laten komen. We spraken af dat we haar altijd hoog (dat wil zeggen ruim boven de dekens uit) zouden neerleggen. Zodat we geen risico liepen om bovenop haar terecht te komen.

Bovenop je kind liggen. Het overkwam een vrouw uit Israël, ten tijde van de regering van koning Salomo. Het kind kwam te overlijden. Toen zij dit ontdekte pakte ze in het geheim het (levende) kind van een andere vrouw (die kennelijk in hetzelfde huis woonde) en ruilde die om voor haar eigen (dode) kind. Toen die andere vrouw wakker werd ontdekte ze dat er een dood kind bij haar lag. Ze schrok natuurlijk ontzettend. Maar tot haar ontsteltenis ontdekte deze vrouw dat het dode kind niet haar eigen kind was. Vervolgens kregen beide vrouwen ruzie over wie de moeder van het levende kind was. In de tijd van koning Salomo was het de gewoonte dat de koning ook aan rechtspraak deed. Beide vrouwen bepleiten hun zaak dus voor de koning. 

Als ik in de schoenen van koning Salomo had gestaan had ik niet geweten wat voor uitspraak ik had moeten doen. Want hoe weet je nu welke vrouw de waarheid spreekt? Er waren buiten de vrouwen om geen ooggetuigen. De koning gaf een nogal schokkende opdracht: 'Hak het kind doormidden en geef beide vrouwen een helft'. De moeder van het levende kind schrok vreselijk en haar moedergevoel bracht haar ertoe om het kind dan maar aan de andere vrouw te geven. Zodat haar kind in leven zou blijven. De koning wist nu direcht wie de échte moeder was. Het verhaal over koning Salomo en de twee vrouwen kun je lezen in het Bijbelboek 1 Koningen hoofdstuk 3, vers 16 tot en met 28. 

De wijsheid van de koning werd alom bekend bij het volk en hij kreeg veel respect. Wat was nu het geheim? Het was de wijsheid van God! Salomo had God namelijk gevraagd of Hij hem wilde leren om goed te luisteren en het verschil tussen goed en kwaad te zien. (1 Koningen 3: 9). Salomo had ook om een groot bezit of een lang leven kunnen vragen. Maar hij vroeg om wijsheid. 

Wijsheid. Wie wil dat nu niet? Toch bewandelen wij vaak onze zelfgekozen wegen en gaan we voor eigen wijsheid. De Bijbel zegt dat echte wijsheid van God komt. Door die wijsheid wil ik graag mijn leven laten leiden. Voor welke wijsheid ga jij?

"Je moet op de Heer vertrouwen. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan zal Hij je helpen. Denk niet dat je alles zelf kunt. Wees niet eigenwijs, maar heb eerbied voor de Heer." (Spreuken 3: 5-7)



Reacties

Populaire posts