Plaatjes

Ik heb het met eigen ogen mogen zien vandaag: Amsterdam onder een dik pak sneeuw. Een plaatje. Nou ja, plaatjes. Grachten onder het ijs, bruggen onder de sneeuw, en dan de combinatie met de oude herenhuizen. Echt prachtig!
Vandaag ben ik in de Tweede Mijl geweest, een inloophuis voor dak- en thuislozen. En daar was het druk. En lekker warm. Voor veel van de gasten een welkome afwisseling met de kou buiten. Het leuke van zo'n dag vind ik altijd de gesprekken met mensen die midden in het leven staan. Levens die vaak niks aan eigendommen hebben. En dan toch praten over wat belangrijk is in het leven, over wat iemand drijft. Er kan dan veel negativiteit zijn, maar er is ook wel degelijk positiviteit. Positiviteit die gebouwd is op hoop. Hoop op een betere toekomst, de zon boven de horizon, een verblijfsvergunning, een huis om te wonen.
Je kunt ze zomaar tegen komen. Mensen die zelf ooit op straat hebben geleefd, maar nu al zeven jaar een eigen huis hebben. En een baan. Hun oude leven blijft echter altijd onderdeel van hun bestaan. 'Zal ik het volhouden?', vragen ze zich af. Ze doen in ieder geval hun uiterste best. Petje af!

Reacties

Populaire posts