Kerst

Een veel gestelde vraag is: waarom vieren we eigenlijk Kerst? Er is al veel gezegd over de veelal materiële invulling van Kerst: lekker eten, cadeautjes, erop uit gaan. En dat dit niet de werkelijke betekenis van Kerst is. Maar wat is het dan wel? Kerst is ook een soort feel good feest. Aandacht voor elkaar, gezelligheid, denken aan de mens in nood. Is dat dan Kerst? Gisteren sprak ik een thuisloze, die vertelde dat december een maand is dat er veel aandacht voor hen is. Er wordt heel wat eten uitgedeeld. Maar op 2 januari is het afgelopen. Dan bestaan er geen dak- en thuislozen meer, volgens hem. Weg alle hulp en aandacht. Waarom wel in december en niet in januari?

Kerst doet denken aan liefde en vrede. De mensheid als een grote eenheid.
Hier gaat het volgens mij toch niet om. Uiteindelijk niet. Het kan wel een gevolg zijn van de kerstboodschap, zoals je deze op vele plekken in de Bijbel tegenkomt. Ik las de volgende woorden in 2 Corinthieërs 1 vers 19 en 20. 'Christus is de belichaming van het 'ja' van God. In Hem worden al Gods beloften ingelost'.

Dat is vrede. Dat is Kerst. De inlossing en ten uitvoer brenging van Gods beloften. Welke beloften zijn dat dan? De uitstorting van Gods genade. Verzoening met God. Rechtvaardig zijn voor God. Niet langer schuldig, maar vrij gesproken! Leven in vrijheid.

Fijne feestdagen!

Reacties

Populaire posts