Wat wordt hét woord van 2020?

Dat het jaar 2020 als bijzonder jaar in de boeken gaat staat al wel vast. Hoe vaak hebben we het wel niet tegen elkaar gezegd: 'Wat is het toch een raar jaar, hopelijk komt er snel een einde aan!' Welk woord of begrip kenmerkt dit bijna afgelopen jaar nu het beste? Ik doe een voorschot.

  1. Corona
    Een geniepig, onzichtbaar virus dat in staat is een samenleving te ontwrichten. Het virus werkt beter tegen milieuvervuiling dan alle klimaatdoelen bij elkaar!

  2. Coronaspuger
    Iemand die een ander in het gezicht spuugt en daarbij uitroept dat hij besmet is met het coronavirus.

  3. RIVM
    Tot maart dit jaar had niemand er nog van gehoord, maar sinds 10 maanden kun je er niet meer omheen en is het dagelijks 'hot news': het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hier komen de dagelijkse besmettingscijfers vandaan en politici worden door dit instituut geadviseerd om regels aan te scherpen of te versoepelen.

  4. Illegale feestjes
    Die werden voorheen vooral bij de buren gevierd...dit jaar vooral in loodsen, tenten, studentenflats en in het bos. Deelnemers kunnen beboet worden met 95 euro, voor organisatoren kunnen de boetes oplopen tot 4.000 euro.

  5. Lockdown
    Een situatie waarin we niet langer vrij zijn in onze bewegingen en waarin we moeten opletten waar we wél heen mogen en met hoeveel. Ook moet je goed tellen hoeveel mensen er in je huis komen. Waar in de meeste Europese landen deze situatie gewoon 'lockdown' werd genoemd, werden we in Nederland aangesproken op ons verstand: een intelligente lockdown. 

  6. Mondkapje
    Een stukje stof (voor eenmalige gebruik of herbruikbaar) dat je voor je neus en mond moet hangen en dat de besmettingsrisico's zou moeten verkleinen. Hier verschillen de meningen wel over en wat is er een boel gediscussieerd over het nut ervan. De laatste weken verschijnen ze meer en meer in het straatbeeld en ik moet zeggen dat ik al aardig begin te wennen aan het gebruik. Ze geven me wél enorme flaporen (niet lachen als je denkt 'die had hij toch al') en mijn bril beslaat er nogal eens door. 

  7. 1 1/2 meter
    Denk aan de anderhalve meter! Hoe vaak we dat wel niet hebben gehoord, dit jaar. Op borden en zelfs op straatstenen worden we eraan herinnerd om niet te dichtbij te komen. In andere landen wordt de term '1 1/2 meter' ook wel 'social distance' genoemd.

  8. Betrapt
    Sinds maart verschenen ze steeds meer in het straatbeeld: BOA's die probeerden om de corona regels te handhaven. Burgers werden opgeroepen om samenkomsten van mensen waarbij de 1 1/2 meter regel niet werd nageleefd te rapporteren aan de autoriteiten, waardoor BOA's of een waarschuwing konden geven of direct een boete. Naast handhaving door BOA's waren er ook fotografen die misstanden op beeld vastlegden. Dat heeft onze minister van justitie Ferd Grapperhaus aan den lijve ondervonden. Zijn bruiloft, waarbij niet op die manier afstand werd gehouden zoals het eigenlijk had gemoeten, leidde tot een storm van kritiek en verontwaardiging. Met als gevolg dat uitgeschreven boetes weer de prullenbak in konden en een aantekening op iemands strafblad zou uitblijven. 

  9. Staatssteun
    Dat de overheid financiële hulp kan verlenen in tijden van economische crisis, hebben we al vaker meegemaakt. Onze eigen ABN AMRO bank bestaat anno 2020 enkel en alleen door de vele miljoenen staatssteun die ettelijke jaren geleden is gegeven. Dit jaar is er misschien wel een record bedrag aan steun gegeven aan allerlei bedrijven, groot en klein. Voor de één tot tevredenheid en voor de ander niet genoeg. Punt is wel dat zonder deze steun veel bedrijven zouden zijn omgevallen en de werkloosheid vele malen hoger zou zijn geweest. 

  10. Viruswaanzin
    Op sociale media kwamen vele reacties op alle corona maatregelen. Respect en lof was er voor onze Minister-President, Mark Rutte. Onze koning kreeg er echter flink van langs toen hij met zijn gezin voor een vakantie naar Griekenland was afgereisd. Hij wel op vakantie, terwijl wij, gewone Nederlanders, zo min mogelijk mochten reizen. En dan was er de actiegroep Viruswaanzin die veelvuldig in het nieuws kwam. Verschillende demonstraties vonden plaats tegen de maatregelen, sommige daarvan voortijdig afgebroken door...het niet naleven van de corona regels. En allerlei complot theorieën werden de wereld in geholpen. Je kunt ze geloven, je kunt denken 'misschien zit er een kern van waarheid in' of je legt ze naast je neer.
Welk woord/begrip denk jij dat 2020 het beste typeert? Ik ben benieuwd naar jouw reactie! En misschien heb jij nog wel een ander woord. Deel het hieronder. Dan zullen we aan het eind van het jaar zien welk woord het wint! Hopelijk zullen we volgend jaar zeggen: '2020 was een bijzonder jaar. Maar we zijn blij dat het 2021 is en we weer 'normaal' kunnen leven.' Wie zal het zeggen.





Reacties

Populaire posts