Leven vanuit God's perspectief

Soms bekruipt me het gevoel dat het leven best wel zinloos is. We worden op deze wereld geboren met helemaal niets en als we sterven kunnen we niets meenemen. Mensen die gedurende het leven rijk zijn geworden zijn één van de meest betreurenswaardige mensen wanneer ze op hun sterfbed liggen. Ze kunnen tenslotte niets van deze rijkdom meenemen. Je kunt maar beter arm zijn; dan hoef je wat minder achter te laten. 

Het zijn best wel pessimistische woorden, nietwaar? Eigenlijk niets voor mij. Ik zie mijzelf niet als zo'n pessimist. Bovenstaande woorden komen (vrij vertaald) uit het Bijbelboek Prediker. Er staat geschreven dat we het beste maar kunnen genieten van de (weinige) dagen die ons worden gegeven. En ons niet teveel moeten uitsloven. Hieruit maak ik ook op dat we beter niet kunnen proberen alles te begrijpen. Het leven is onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Soms snappen we er gewoon helemaal niets van waarom er dingen gebeuren. Prediker noemt het een trieste zaak. 

Je zou je kunnen afvragen wat het dan voor zin heeft om verder te leven, als het leven zo zinloos is. Wanneer we het perspectief van waaruit we naar het leven kijken bijdraaien, wordt alles anders. Het leven krijgt een andere lading wanneer we kijken vanuit God's perspectief. Hij heeft een doel met ons (doorgaans korte) leven. Binnen dat doel maakt het niet uit of je arm of rijk bent. Of je gezond of ziek bent. Of je een gezin hebt of alleenstaand bent. God wil dat we met ons leven Hem eren. Dat we leven zoals Hij het heeft bedoeld. Opdat we tot zegen mogen zijn voor anderen. Hoop mogen brengen op plekken waar geen hoop is. Aandacht mogen brengen op plekken waar geen aandacht is. Hulp mogen brengen op plekken waar mensen hulpeloos zijn. 

En wat kan werken als medicijn tegen pessimisme: wees dankbaar voor de dingen die je hebt. Misschien heb je geen waslijst aan dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Maar misschien kun je er wel een paar noemen. 

You can't make sense out of life,
But you can make sense out of God!
We must endeavour to see life from God's point of view.

(Selwin Hughes & Trevor J. Partridge: Cover to Cover, through the Bible as it happened)

/

Reacties

Populaire posts