Wie is de mens

Deze vraag wordt gesteld in het Bijbelboek Jesaja, hoofdstuk 40. Een serieuze vraag. Mensen kunnen zo'n machtig voorkomen hebben. Zoals de Amerikaanse President, de Duitse Bondskanselier, de directeur van de Europese Bank. Noem maar op. Alsof het hele reilen en zeilen van de wereld van hen afhangt. Jesaja 40 zegt dat de mensen niet meer zijn dan een stofje op een weegschaal. Of niet meer dan het gras dat verdort. Het komt op, maar het is ook zo weer weg. Bemoedigend, toch? Of niet? Misschien dat het ons onzeker maakt. Dat ons leven maar zó weinig voorstelt.

En toch ligt het anders. In Gods ogen is de mens ontzettend waardevol. Hij heeft er creatie nr. 1 van gemaakt. De mens is veel meer dan de dieren. De mens is Gods oogappel, God wilde Zijn beeld in de mens terugzien. Hoezo een stofje op een weegschaal? Ja, als de mens zichzelf wil verheffen, als hij denkt dat hij alles wel kan en de wereld aan zijn voeten ligt...dán zegt God: je bent echt niet meer dan een stofje aan een weegschaal. Je wordt geboren en je gaat ook weer dood. Wie weet zich jouw leven te herinneren, 50 jaar na je dood?

Boven al die mensen heerst God. En dat is wat Jesaja 40 wil duidelijk maken. God heeft de aarde geschapen. Wie durft Hem ter verantwoording te roepen of advies te geven? Hij is geen dode God, geen afgodsbeeld, maar de enige echte levende God!

Reacties

Populaire posts