Efficiëntie

Efficiënt bezig zijn, dat willen veel mensen. Vooral in het bedrijfsleven. Zo weinig mogelijk tijd verknoeien. Je ziet het bij bedrijven als TNT Post (vroeger PTT Post). Zelf heb ik daar van 1992 tot 1998 gewerkt als zaterdagspostbode. Het was een tijd waarin post steeds meer geautomatiseerd werd verwerkt. Maar de meeste post werd nog met de hand gedaan. En dat was best gezellig. Om 04.45 uur zaterdagochtend fietste ik dan door Emmeloord. De straten waren uitgestorven. Maar kwam je op het postkantoor dan bruisde het van het leven. De vrachtauto uit Zwolle was net aangekomen, dus we konden beginnen met de postverwerking. Afhankelijk van de hoeveelheid post waren we dan om 06.45 uur klaar. Dan was het nog tijd voor de post die door de machine was verwerkt. Die zat in zakjes. En die zakjes konden we dan in de juiste bakken gooien. En daarna......was het tijd voor koffie!

Het valt mij op dat postbodes met veel weemoed terug kijken naar die tijd. Want er is veel veranderd. De machine doet nu praktisch alles. De postbode hoeft alleen nog maar (in grote lijnen) de post door de bus te gooien. En dan zijn er veel minder van nodig. Een enkele postbode kiest eieren voor zijn geld en wacht de toekomst niet af. Hij studeert en werkt inmiddels in de zorgsector.

En dan denk ik: jammer! Jammer, jammer, jammer. Dat het zo moet gaan. Waar houdt het op? Willen we tenslotte niet steeds efficënter werken? Wat vandaag efficiënt is, is dat morgen nog steeds zo? Wanneer is het genoeg? Een goede vraag voor deze eerste werkdag van de week.

Reacties

Populaire posts