Voorbeeldig leiderschap

 "Zolang Zecharja leefde, die hem had geleerd in ontzag te leven voor God, legde hij zich erop toe zich naar God te richten. En zolang hij zich naar de Heer richtte, liet God hem slagen in alles wat hij ondernam". (2 Kronieken 26: 5)

Goed leiderschap heeft over het algemeen een positieve uitwerking op mensen, terwijl slecht leiderschap mensen kan beschadigen. Leiders hebben meer invloed op hun volgelingen dan ze zich misschien realiseren. Vandaag de dag zien we daar veel voorbeelden van. Wereldleiders kunnen hun landgenoten maken of breken. Leiders die soms zo bezeten zijn van macht en invloed, dat ze hun verlies niet kunnen toegeven. Of leiders die geen tegenspraak dulden. Mensen die het niet met hen eens zijn worden ontslagen, uit hun ambt gezet, of nog erger, uit de weg geruimd. Het gebeurt.

Er was een tijd dat het land Israël was verdeeld in twee koninkrijken. Er was het noordelijke koninkrijk met 10 stammen en het zuidelijke koninkrijk met 2 stammen. Uzzia was 16 (!) jaar toen hij koning werd van het zuidelijke koninkrijk Juda. De Bijbel beschrijft zijn manier van regeren en daaruit blijkt dat wat hij deed goed was in de ogen van de Heer. Maar er komt nog wat achteraan. Zolang de priester Zecharja leefde, die hem had geleerd wat het inhoudt om God te dienen, richtte Uzzia zich op God. (zie bovenstaande Bijbeltekst). En God zegende hem. Zecharja vertoonde positief leiderschap en dat had een positieve uitwerking op de regering van koning Uzzia. 

In de geschiedenisverhalen over Israël is te lezen dat er veel slechte koningen zijn geweest, die slecht waren voor hun onderdanen. Veel van die koningen hadden de verkeerde raadgevers. Maar wat een raadgever had koning Uzzia. Iemand die vol was van God en voorleefde hoe je God moet betrekken bij je leven. Dat doet me de vraag stellen: wie zijn jouw raadgevers? Brengen zij je dichter bij God of juist verder bij Hem vandaan? Kies vandaag nog de juiste raadgevers en kies voor een leven met God. Jouw raadgevers kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken en zijn er om voor je te bidden. Zodat je er niet alleen voor staat. Onder de zegen van God!



Reacties

Populaire posts