Elkaar het licht in de ogen gunnen

Over macht is al veel gezegd of geschreven. Vaak horen we over de negatieve kant. We hebben het dan bijvoorbeeld over machtsmisbruik: de sterke(re) onderdrukt de zwakke(re). Macht kan ook op een positieve manier gebruikt worden. Waarbij iets goeds gedaan wordt waar alle betrokkenen wel bij varen. 

Het kan soms moeilijk zijn om afscheid te nemen van een bepaalde machtspositie. Waarbij je het licht in de ogen van de ander niet gunt. Wat je hebt gepresteerd en bereikt wil je graag vasthouden en niet overlaten aan je opvolger. We zien het bij presidentsverkiezingen, waar machtsoverdracht belemmerd of zwaar gehinderd wordt.

Jezus Christus ging heel anders om met macht. Er staat in de Bijbel dat Hij alle macht bezat in de hemel en op aarde. Toen Hij naar de aarde kwam legde Hij Zijn macht af en werd geboren als een kwetsbaar kind. Hij kwam om ons te redden en deel te laten zijn van Zijn Koninkrijk. Daar waar het er heel anders aan toegaat dan in onze wereld. In Gods Koninkrijk is je functie, of wat je bereikt of gepresteerd hebt, volkomen onbelangrijk. Daar zijn we allemaal gelijk aan elkaar, als broers en zussen. Waar we elkaar het licht in de ogen wél gunnen. Waar we blij zijn met ieders komst. De Gastheer spreekt ons daar aan: 'Wat vind ik het fijn dat jij er ook bent!' Daar voelen we ons welkom. 

Ja, de Vader en de Zoon hebben alle macht. Hun macht gaat ver boven alle machten en krachten in de wereld. Deze macht brengt echter het goede. Het bouwt op, het verzoent en bemoedigt. Het brengt redding en genezing. Macht zoals macht bedoeld is. In Gods Koninkrijk voel je je welkom en gezien. Er is geen wedijver, geen afgunst, geen jaloezie. We zijn bij met de ander. 

Vleugjes van dat Koninkrijk mogen wij in het hier en nu beleven. Het hier en nu waar het soms pittig is om te overleven. Waar we slachtoffer kunnen zijn van machtsmisbruik. Waar we ons niet altijd welkom en gezien voelen. Vanuit Gods Koninkrijk zijn het de zonnestralen die ons leven beschijnen. Laten we blijven hopen op de nieuwe aarde en de nieuwe hemel die God belooft.



Reacties

Populaire posts