De wijsheid van Salomo

 'Vertrouw met je hele hart op de Heer, en vertrouw niet op je eigen wijsheid
Overleg al je plannen met Hem, dan zal Hij je leven leiden.
Verbeeld je niet dat je heel erg wijs bent.
Heb diep ontzag voor de Heer en blijf ver bij het kwaad vandaan.
Dat zal goed zijn voor je ziel en je lichaam
Het zal goed met je gaan.' (Spreuken 3: 5-8 Basisbijbel)
Hoe is het mogelijk dat je zulke mooie Spreuken hebt geschreven en toch de verkeerde kant op gaat. Koning Salomo van Israël heeft vele Spreuken geschreven waarin hij het goede en het kwade duidelijk tegenover elkaar stelt. Het goede wordt ook wel 'wijsheid' genoemd en het kwade wordt ook wel 'dwaasheid' genoemd. Salomo waarschuwt zijn lezers dat zij niet het pad van de dwaasheid moeten gaan.
Daarom, als ik aan Salomo denk, denk ik aan wijsheid. Wijsheid waarom hij God had gevraagd en die hij had ontvangen.
Maar zijn hart ging op een later moment in zijn leven steeds meer achter andere vrouwen aan. Hij had er vele! En die vrouwen dienden God niet, maar allerlei afgoden. Deze vrouwen verleidden Salomo meer en meer om hun afgoden te vereren en te dienen.
Wijsheid van God ontvangen is dus niet een garantie om op de rechte weg te blijven wandelen. Salomo was niet wijs uit zichzelf. Het was Gods wijsheid en dat is niet iets dat we blijvend in bezit kunnen krijgen. We mogen daar iedere dag weer om vragen. Salomo besloot om onder druk van zijn hartstocht Gods weg en Gods wijsheid te verlaten. Met alle gevolgen van dien.

Reacties

Populaire posts