Blijf jong

" Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt". (Prediker 11 vers 9 en 10)

Je bent jong en je wilt wat. Het was de slogan van de omroep Veronica in de jaren 80, die werd gebruikt om zich op de jongere doelgroep te richten. Het lijkt erop dat Prediker het hiermee eens is. Over het algemeen zijn je jonge jaren de jaren dat je het meest energiek bent, vol levensvreugde met veelal een optimistische kijk naar de toekomst. Benut deze jaren en geniet van iedere dag die je krijgt, is het motto van dit Bijbelboek. De jaren van ouderdom staan al voor de deur, als het ware. De jaren dat je lichaamskracht afnemen. Misschien ook je levensvreugde. En je weet ook niet wanneer het einde van je leven is aangebroken.

Het is als het wandelen over een begraafplaats. Toen mijn moeder nog maar kort was overleden, kwam ik er vaak. Ik vond het vooral een rustige plek waar de drukte en het lawaai even ver weg leken. Het was er wel, maar dan op de achtergrond. De begraafplaats was en is voor mij een plek van bezinning. Volop in het leven staand, kan het zomaar afgelopen zijn. De dood is onderdeel van het leven. Je kunt het wel weg drukken, doen alsof het er niet is, maar dat getuigt niet van veel realisme.

De boodschap van Prediker is ook een oproep om niet te hard van stapel te lopen. Als je jong bent wil je misschien van alles bereiken. Je werkt veel en doet er alles aan om carrière te maken. Als je met pensioen gaat, kun je genieten van je welverdiende rust. Volgens de boodschap van Prediker is dat dwaas. Geniet nu van het leven, genieten is stilstaan bij de dingen die je van God hebt ontvangen. De dagen van ouderdom zijn immers zomaar aangebroken!

Reacties

Populaire posts