De vier seizoenen van je geloof deel 2: De herfst

Je kunt de fasen in ons geloof vergelijken met het komen en gaan van de seizoenen. De vorige keer heb ik het over de zomer gehad. Nu is het tijd voor de herfst. De herfst is een overgangsperiode tussen zomer en winter. De herfst kan garant staan voor pittige herfststormen. Niet zelden gebeurt het dat alle bladerpracht na een storm ineens beneden ligt. De buitentemperatuur is behoorlijk gekelderd in vergelijking met de zomer. De zon zakt en maakt minder uren. Haar stralen zijn niet krachtig genoeg meer om je aan te warmen. In de herfst valt er ook veel te genieten: vele mensen maken boswandelingen om te genieten van de diversiteit aan kleuren in de natuur. We kunnen er echter niet omheen dat in deze periode ook meer zelfdodingen plaatsvinden dan in de andere seizoenen. Het frisse en het nieuwe van de lente en de warmte van de zomer lijken te zijn weggevoerd met de herfstwind.

In de Bijbel kun je typische herfstverhalen lezen. Ik moet denken aan het volk Israƫl dat wordt weggevoerd in ballingschap. De waarschuwingen van God, om geen afgoden te vereren en alleen maar Zijn weg te gaan, hebben zij in de wind geslagen en gingen op zelfgekozen wegen. De tekenen van het verval worden zichtbaar. Als bladeren die langzaam bruin worden, straks doodgaan en van de boom zullen vallen. De Israƫlieten moesten met lede ogen toekijken hoe vijanden bezit namen van hun steden en dorpen en hen meevoerden naar een vreemd land.
Nog een herfstverhaal uit de Bijbel: de vooraankondiging van het lijden en sterven van Jezus. En later de gevangenneming van Jezus en Zijn gang naar het kruis. Het lijken tekenen van verval en op veel mensen in die tijd zal dit ook zo zijn overgekomen. Wat bleef er nog over van de beloften van Jezus' koninkrijk? Jezus zou toch recht op aarde brengen? Zo iemand mocht toch niet sterven. En waarom verzette Hij zich niet tegen de soldaten die Hem gevangen namen. Was het wel allemaal waar wat Hij had gezegd?

Misschien bevindt jouw leven zich momenteel wel in de herfst. Je ziet alleen maar tekenen van verval. Alle hoop lijkt wel vervlogen. Verlies de moed niet! Want de herfst is een belangrijk seizoen. Zonder herfst zou er geen lente en zomer zijn. Bomen moeten hun bladeren eerst verliezen om straks in de lente weer volop in bloei te kunnen komen. God's genade is daarmee te vergelijken: er kunnen dingen zijn in je leven die eerst moeten 'afsterven' om daarna alle ruimte te kunnen hebben voor God. Minder van jezelf en meer van God in je leven.

Reacties

Populaire posts