Inreisverbod

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft een uitspraak gedaan in een rechtszaak dat de staat Washington tegen de Amerikaanse regering had aangespannen. De inzet was een (tijdelijke) opheffing van het inreisverbod voor mensen uit 7 Islamitische landen dat sinds een paar dagen door de regering was ingesteld.

Ik vind het een goede zaak dat een rechtbank een uitspraak doet die tegen het beleid van een regering kan ingaan. We hebben het dan over onafhankelijke rechtspraak. De regering is het er niet mee eens. Die is van mening dat de president besluiten mag nemen in het kader van de veiligheid van het land en zonodig wetten kan veranderen.

Ik moet denken aan Turkije. Een aantal maanden geleden werden daar honderden, misschien wel duizenden rechters uit hun ambt gezet omdat ze volgens president Erdogan bij de Gülen beweging zouden horen. Zo werden ook duizenden leraren gedwongen te stoppen met hun werk, om dezelfde reden. Tientallen organisaties moesten hun werkzaamheden beëindigen. Dit alles in het kader van de veiligheid. Het gaat nog verder: nieuwszenders mogen geen reportages meer uitzenden van aanslagen, anders dan het nieuws dat door de regering wordt aangeleverd. Veiligheid is een groot goed, maar dit lijkt meer op het leiderschap van een dictator die alle tegenluid wil uitbannen.

Lang leve de onafhankelijke rechtspraak die een regering terugfluit als er besluiten worden genomen die tegen een wet of de medemenselijkheid ingaan. Hopelijk gaan er in Amerika geen Turkse taferelen plaatsvinden waarbij er alleen regeringsgezinde rechtspraak wordt getolereerd.

Reacties

Populaire posts