In eigen kracht

" Toen Rechabeam zich eenmaal verzekerd wist van zijn positie en hij alle macht stevig in handen had, legde hij de wet van de Heer naast zich neer, en alle IsraĆ«lieten volgden zijn voorbeeld". (2 Kronieken 12:1)

Het koninkrijk van Israƫl is pas uit elkaar gevallen. Rechabeam, de zoon van Salomo, heeft niet meer de macht over het gehele koninkrijk, maar alleen over de stammen Juda en Benjamin. De eerste periode van zijn heerschappij houdt hij nog rekening met God. Maar wanneer zijn positie verzekerd is, hij goed in het zadel zit, besluit hij om niet langer met God rekening te houden.

Twee dingen vallen mij op aan deze geschiedenis. Het eerste is de invloed van leiders. Want niet alleen Rechabeam stopt ermee om God te dienen, maar met hem ook zijn onderdanen. Als leider heb je kennelijk een grote invloed op je volgelingen. Je bent hun grote voorbeeld. Als je als leider wilt dat mensen God volgen, is de manier waarop je dat zelf doet van groot belang. Het tweede dat mij opvalt is hoe gemakkelijk en verleidelijk het kennelijk is om God vaarwel te zeggen als de zaken voor de wind gaan. Je hebt God niet meer zo nodig. Je kunt het zelf wel af. God's wijsheid en inzicht zijn niet meer zo nodig. Je kunt in eigen kracht gaan.

Hoe gaat dit bij ons?

Reacties

Populaire posts