Betrouwbaarheid en macht

De afgelopen week is het onrustig geweest in Turkije. Een (mislukte) staatsgreep heeft het leven gekost aan een paar honderd mensen en had tot gevolg dat militairen en politieambtenaren, docenten en hoogleraren en zelfs rechters zijn ontslagen of uit hun ambt gezet. Onder het mom van de democratie beschermen heeft Erdogan de touwtjes steviger in handen genomen dan ooit tevoren. Het komt op mij over als machtsmisbruik en alle (politieke) tegenstand uit de weg te willen ruimen. Vrijheid van meningsuiting is er ver te zoeken.

Ongelooflijk vond ik het ook om te zien dat zoveel Turken in Turkije maar ook in Nederland de straat opgingen om het mislukken van de staatsgreep en de redding van de democratie te vieren. Misschien snap ik er niets van omdat ik door de bril van de Nederlandse cultuur kijk. In Nederland kennen we dat niet zo, het massaal achter één man aanlopen. Hier wordt eerder met argwaan tegen macht aangekeken. Kennelijk gaan hier macht en betrouwbaarheid niet goed samen. Veel politieke figuren zijn al van hun voetstuk gevallen. Gelukkig staan in Nederland politiek en rechtspraak, voor zover ik kan zien, los van elkaar. Zodat politieke misstanden eerlijk kunnen worden berecht.

In Turkije lijkt daar geen sprake van. De machtigste persoon van het land kan zonder enige schroom duizenden rechters uit hun ambt zetten. En een wet aannemen waarbij hij als enige beslissingen kan nemen. Geen tegenspraak meer hoeft te dulden.

In de Bijbel lees ik iets over betrouwbaarheid: "Oprecht is het woord van de Heer, alles wat Hij doet is betrouwbaar. Hij heeft recht en gerechtigheid lief, van de trouw van de Heer is de aarde vervuld." (Psalm 33: 4 en 5)

God is machtig, maar ook betrouwbaar. Zijn hart gaat uit naar leiderschap, waar trouw en gerechtigheid bovenaan staan. Waar mensen betrouwbaar zijn. Waar niet hun eigen positie het belangrijkste is, maar de mensen waar ze leiding over hebben gekregen. Zo iemand was Jezus. Hij liep nooit met zichzelf te pronken, maar kwam naar deze aarde om te dienen. Een voorbeeld om na te volgen.

Reacties

Populaire posts