Het mysterie van het kruis

De woorden van bovenstaande titel zullen ongetwijfeld veel zijn aangehaald in verschillende boeken en artikelen. Het kruis betekent het kruis waar Jezus Christus aan heeft gehangen en is gestorven. Mysterie betekent dat wij het niet kunnen begrijpen en dat het niet in menselijke woorden is te vatten.

Vandaag is het Goede Vrijdag. Een mooie dag om bij dit mysterie stil te staan. Het verhaal over de kruisiging van Jezus is al eeuwenoud en velen kennen het verhaal bij wijze van spreken uit hun hoofd. Toch is de diepte van dit verhaal maar moeilijk te doorgronden. We kunnen er namelijk niet omheen. Het kruis was nodig om de mensheid te verlossen van dood en zonde. Het is een moeilijk te verteren boodschap voor de mens die toch graag zelf wil bepalen welke koers gevaren wordt. De mens ziet de noodzaak niet zo in van verlossing. Waarom verlossing? Het gaat toch goed? Wat doe ik nu verkeerd? De Bijbel zegt dat het kruis van Jezus Christus voor veel mensen een 'steen des aanstoots' is. Iets dat in de weg staat om de waarheid van het evangelie aan te nemen.
Denk eens aan een rechter die in de beklaagdenbank zijn oude schoolkameraad ziet zitten, die hij al jaren niet heeft gezien. Hij raakt ontroerd en had de situatie graag anders gewild voor zijn kameraad. Maar hij kan er echter niet omheen dat zijn oude vriend schuldig is. De schuld zomaar wegwuiven zou onrechtvaardig zijn en het vertrouwen in het rechtssysteem volledig ondermijnen. De rechter besluit zijn oude schoolkameraad te veroordelen maar de boete voor zijn rekening te nemen.

Zo is God. Door de dood van Jezus aan het kruis is onze schuld volledig teniet gedaan. Dat is Goede Vrijdag. God vraagt alleen nog van ons dat we dit aannemen. Anders zijn we net als de oude schoolkameraad die zegt tegen de rechter: 'ik ken jou nog van vroeger, maar ik wil niet dat je mijn schuld betaalt. Ik red mezelf wel.' Laat deze vrijdag daarom voor jou ook een Goede Vrijdag zijn. Accepteer het wonder van het kruis, ook al is het een groot mysterie.

Reacties

Populaire posts