Je inzetten voor je woonplaats

'Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei' (Jeremia 29: 7)

Wat doe jij voor jouw omgeving? Wat missen mensen als je gaat verhuizen naar een andere plek? 

Misschien woon je in een bepaalde stad of dorp vanwege je werk. Of je hebt ervoor gekozen om dichtbij je familie te (blijven) wonen. Er zijn ook mensen die een duidelijke roeping ontvangen om in een bepaalde buurt te gaan wonen. De liefde van God is wat hun drijft om contacten te leggen met hun buren. 

Er zijn in ons land prachtige initiatieven. Nederland Zoekt, een organisatie die kerken wil helpen om missionair actief te zijn in de eigen buurt, heeft vele groepen lokale christenen gecoacht in het opzetten van buurtinitiatieven. Waarbij aanwezig zijn en je leven delen belangrijker zijn dan allerlei buurtactiviteiten op te zetten. Op een hele natuurlijke manier ontstaan er allerlei contacten met en tussen buurtbewoners. Je zou denken dat er een verborgen agenda is, namelijk mensen overhalen om in God te geloven. Maar dat is juist wat niet het belangrijkste is. Het verlangen is er wel degelijk dat mensen God leren kennen. Echter is dit niet het belangrijkste doel. Aanwezig zijn, met open oren en ogen luisteren en kijken naar de mensen om je heen, met elkaar eten, gezamenlijk vuilprikken, elkaar tot een hand en een voet zijn. Dát is het doel. Op deze manier zijn er heel wat buurtbewoners open gebloeid, die voorheen gesloten waren. Deze mensen ervaren iets van liefde en aandacht en dat is wat hen trekt. 

Bovenstaande tekst uit Jeremia is bedoeld voor de ballingen van het Joodse volk die naar Babel waren verbannen. In plaats van vast te houden aan het oude (hardnekkig vasthouden aan hun eigen land en stad) werden ze opgeroepen om tot zegen te zijn voor de plek waar ze naartoe werden gebracht. Met de belofte dat ze ooit thuis zouden komen in hun Vaderland. Die belofte mag ons ook in beweging houden: we zijn op weg en we mogen God dienen in alles wat op ons pad komt. Om uiteindelijk Thuis te komen. 

Kijk hier naar een filmpje over een missionair project in Maastricht:


Reacties

Populaire posts