Onbevangen

Vertellen wat je bezig houdt, zonder bang hoeven te zijn voor een nare reactie of ongevraagd advies. Onbevangen. Luisteren zonder gelijk met een reactie te komen of oordelen. Onbevangen. 

Wat zou het heerlijk zijn. Een plek waar onbevangenheid mogelijk is. Het is ontzettend moeilijk om dit in de praktijk te brengen. Je herkent het misschien wel bij jezelf. Je deelt iets met een ander
(bijvoorbeeld jouw kijk op corona) en wordt gelijk in een hokje geduwd. Misschien herken je er ook wel iets van wanneer je luistert naar iemand met een afwijkende mening. Je schiet in de verdediging of krijgt sterk de behoefte om jouw visie erop los te laten. Zou het lukken om je (voor)oordelen te parkeren en onbevangen te luisteren naar de ander? En zou het lukken om je verhaal te kunnen vertellen zonder dat je ongevraagde reacties krijgt? 

Wat de ander doet heb je niet in de hand. Je kunt hooguit vragen of de ander je kan laten uitpraten. Wat je wél in de hand hebt is je eigen reactie op wat een ander vertelt. En zo heb je het in de hand om een klimaat te scheppen waar een ander onbevangen haar of zijn verhaal aan jou kan vertellen. Dat vraagt oefening. En de ene keer zal het beter gaan dan de andere. 

Onlangs hadden we op mijn werk een gesprek onder collega's over hoe wij in de coronacrisis staan en hoe we aankijken tegen wel of niet vaccineren. Ik weet wat mijn mening is en ik weet dat sommige collega's een andere mening zijn toegedaan. Dit gesprek was een oefening in onbevangen luisteren en spreken. Gewoon je visie op tafel kunnen leggen. Zonder felle reacties. En de collega's hun visie op tafel kunnen laten leggen. Ook zonder reacties. Elkaar in de ogen kunnen blijven kijken. Ook al verschillen de visies. En ook al vind je wat de ander gelooft best wel 'raar' of 'wereldvreemd'. Zou het ook lukken om in de wandelgangen elkaar verder te bevragen? Wat maakt dat de ander dit of dat gelooft? Zo kunnen luisteren zonder je eigen visie te moeten verdedigen is onbevangen luisteren. En zo kunnen spreken zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen hun visie gaan verdedigen of erger nog, jouw visie in twijfel trekken, is onbevangen spreken. 

Is dit niet waar de wereld behoefte aan heeft? Op sociale media wordt zoveel met modder gegooid. Anderen worden voor krankzinnig uitgemaakt. Wat zou jouw rol kunnen zijn in de strijd tegen polarisatie? Probeer het eens. Onbevangen spreken en luisteren. 



Reacties

Populaire posts