Verborgen macht

"Anderen heeft hij gered, maar zichzelf redden kan hij niet. Hij is toch koning van Israël, laat hij dan van het kruis afkomen, dan zullen we in hem geloven". (Matteüs 27:42)

Jezus hangt aan het kruis. Voor hem staan mensen (waaronder schriftgeleerden en Farizeeërs) die hem bespotten. De afgelopen jaren zijn ze getuige geweest van de vele wonderen die Jezus gedaan heeft. Blinden kregen hun gezichtsvermogen weer terug, doven konden weer horen, lammen konden weer lopen en mensen die psychisch belast waren werden bevrijd.

Nu de heersende macht er in is geslaagd om Jezus naar aanleiding van valse beschuldigingen te veroordelen tot de doodstraf en nu Hij daar ogenschijnlijk hulpeloos aan hen is overgeleverd, durven ze wel: Hem uitdagen. Wat ze in het publieke domein niet durfden, bang als ze waren voor de mensen die in Hem geloofden en Hem volgden, voeren ze nu ten volle uit. Deze Jezus had toch gezegd dat Hij de tempel zou afbreken en in drie dagen weer zou opbouwen. Laat Hem die grootspraak maar eens in daden omzetten.

Was Jezus dan inderdaad overgeleverd aan de handen van hen die niets liever wilden dan Zijn dood? Wij mogen weten dat Jezus drie dagen na Zijn kruisdood opstond uit de dood. Het graf kon Hem niet houden. Jezus had de macht om, toen Hij aan het kruis hing, legioenen engelen op te roepen om Hem te bevrijden van het kruis. Hij deed het niet. Zijn doel was niet om openlijk Zijn macht tentoon te stellen, zodat mensen alsnog in Hem zouden geloven. Zijn werkelijke macht was verborgen. Het zou dwars door de dood heengaan. Alleen door Zijn dood was en is er leven voor ons.

Op het graf van een prediker uit Wales staat het volgende gedicht, wat je laat verwonderen over wat Jezus voor ons heeft gedaan:

Had Christ the death of death to death
Nog given death by dying
The Gates of life had never been
To mortals open lying 




Reacties

Populaire posts