Amber alert voor Jezus

'Na drie dagen vonden ze hem in de tempel, waar Hij tussen de leraren zat, terwijl Hij naar hen luisterde en hun vragen stelde'. (Lukas 2: 46)

De ouders van Jezus waren onderweg naar huis vanuit Jeruzalem. Met een hele menigte. Ze waren in de veronderstelling dat Jezus ergens bij hun kennissen en vrienden meeliep. Na een dag wandelend te hebben doorgebracht kregen ze de schrik van hun leven: Jezus was nergens te bekennen! Dus reisden ze terug naar Jeruzalem en pas na drie dagen (!) vonden ze Hem in de tempel. Hij deed waarschijnlijk alsof er niets gebeurd was, gezien zijn reactie in vers 49 van Lukas 2
(' Waarom hebt u naar mij gezocht? Wist u niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?'). Vanuit ons perspectief gezien een onmogelijke reactie. Wij hadden waarschijnlijk allang een Amber alert laten uitgaan! Hulp gezocht! Jongen van 12 jaar wordt vermist.

Het is een interessante situatie. De Zoon van God die gezocht wordt door zijn menselijke ouders. Zouden Jozef en Maria hartstochtelijk hebben gebeden tot God toen ze Jezus maar niet konden vinden? Jezus was te vinden op de plek waar God was: in de tempel. Dus Jozef en Maria hadden God kunnen raadplegen..in de tempel! Jezus deed alsof dit antwoord op hun zoektocht heel vanzelfsprekend was.

Gelukkig kwam het allemaal goed. De zoektocht kon beƫindigd worden. Het Amber alert werd ingetrokken. En deed Jezus lichtzinnig over gehoorzaamheid aan zijn ouders? Bleef hij een ongehoorzame tiener? In vers 51 van Lukas 2 staat dat Jezus zijn ouders voortaan gehoorzaam bleef. Niet vanuit een menselijke ouder-kind relatie (Hij was tenslotte de Zoon van God). Misschien wel omdat Hij de angst zag in de ogen van zijn ouders toen ze Hem zochten. En wilde Hij hen dit niet weer aandoen. Het blijft interessant: menselijke ouders en een goddelijk kind.

Reacties

Populaire posts