Het voorhangsel scheurde doormidden

Nadat Jezus Zijn laatste adem uitblies aan het kruis van Golgotha scheurde het voorhangsel in de tempel doormidden. Waar voorheen alleen de Hogepriester éénmaal per jaar, na een hele ceremonie aan rituelen te hebben doorlopen, bij God mocht komen is de weg naar Hem nu volkomen open. De sluier voor het Allerheiligste deel van de tempel is weg! Zowel priester als 'gewone leek' mocht bij God komen. Jezus heeft door Zijn dood de weg vrijgemaakt!

Wat zegt dat ons vandaag de dag? Ik moet denken aan de sluiers en barricades die in de loop der eeuwen opgehangen en opgeworpen zijn. De weg naar God is regelmatig door en voor mensen onmogelijk gemaakt. Alleen een waar geloof, de juiste rituelen of de juiste uiterlijkheden maakten het mogelijk om bij God te komen. Deze weg was maar voor enkelen begaanbaar.

Een paar jaar geleden hielp ik regelmatig mee bij een inloophuis voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Hier kwamen mensen die je niet zomaar in de kerk zou tegenkomen. Zij kregen te horen dat de weg naar God ook voor hen vrij was. Maar wat moesten zij daarvoor doen? Eerst tot bekering komen, even wassen en scheren, nette kleding aan en dan zou de deur open staan?
De weg naar de Vader staat ook voor hen open. Ze mogen komen zoals ze zijn. Onverzorgd. Met gescheurde kleren. Hunkerend naar een stukje brood en een warme kop soep.

Beste mensen. Het voorhangsel is weg! Laten we elkaar geen strobreed in de weg leggen om naar de Vader te gaan. Gods liefde en acceptatie is veel breder dan wij ons kunnen voorstellen. Tijdens Zijn leven op aarde liet Jezus het al zien. Hij ging om met de minst gewaardeerden. Niet dat de meer gewaardeerden Hem minder waard waren. Hij leefde uit wat Hij door Zijn dood mogelijk ging maken: de weg vrijmaken. Voor iedereen! Kom tot de Vader zoals je bent.

Reacties

Populaire posts