Present zijn

Door de bezuinigingen in de zorg blijft er minder tijd over voor medewerkers om een praatje te maken met de mensen waar zij zorg aan verlenen. Het is een spagaat waar velen zich in bevinden: je wilt wel luisteren en aandacht geven, maar je hebt alleen maar tijd om huishoudelijk werk te verrichten. Echt present zijn kan niet meer.

Present is de naam van een organisatie die aanbod van vrijwilligers en vraag van hulpbehoevenden met elkaar matcht. Aan de ene kant vrijwilligers die tijd willen besteden aan het zorgen voor mensen, misschien iets in de tuin doen of het huis opknappen. Of een wandeling maken. Aan de andere kant hulpbehoevenden die door het maatschappelijk werk zijn aangedragen met een hulpvraag. Deze mensen hebben geen kring van familie of vrienden die hen kunnen helpen. Present wil door het aanbod van vrijwilligers present zijn in onze samenleving. Op plekken waar voor professionele hulpverleners geen tijd meer is om present te zijn.

Hoe zit het met onze kerken? Zijn wij present in onze samenleving? Niet slechts voor een bepaalde doelgroep. Hebben wij de samenleving als geheel op het oog?

Jezus was present in de tijd dat Hij op onze aarde rondliep. Hij had oog voor mensen. Ja, Hij had niet alleen maar oog voor de buitenkant. Hij prikte dwars door deze buitenkant heen en wist precies wat iemand nodig had. Jezus had oog voor de verhalen van mensen en wist deze verhalen in verbinding te brengen met het grote Verhaal van God, waarin er verteld wordt over verlossing en verzoening.

Present zijn is aanwezig zijn in onze samenleving en oog hebben voor de mensen om je heen.

Reacties

Populaire posts