Kerk voor de buurt

Wat merken mensen in de omgeving van jouw kerk wanneer deze ophoudt te bestaan? Een paar weken geleden hield warenhuis V&D op te bestaan. Wat achterbleef waren kolossale lege gebouwen, op prominente plaatsen in vele binnensteden. Zou sluiting van jouw kerk bij mensen hetzelfde beeld geven? Een leegstaand gebouw. Kerkklokken die niet langer luiden. Een zee van parkeerplaatsen die leeg blijven. Is er iets dat mensen gaan missen?

Misschien is het nog niet zover. Jouw kerk bruist van leven. Velen bezoeken de kerkdiensten, zowel jongeren als ouderen. Van sluiting is nog lang geen sprake. Het ‘V&D scenario’ lijkt nog ver weg. Dan is nu de tijd om je af te vragen wat je voor de buurt betekent, of kunt en wilt betekenen. Want kerk-zijn ben je niet voor jezelf. Het is mooi als er veel mensen komen, maar waak ervoor dat het een gesloten gemeenschap is. Hoe hoog is de drempel voor mensen om jouw kerk binnen te stappen? Je kunt de vraag ook omdraaien: hoe hoog is de drempel voor kerkmensen om naar buiten te stappen, in de omgeving van de kerk. Niet om naar huis te gaan. Maar naar buiten om mensen in de omgeving te bezoeken. Te kijken waar deze mensen behoefte aan hebben. Waar je als kerk dienstbaar in kunt zijn. De hoogte van de drempel voor niet kerkmensen om jouw kerk binnen te stappen heeft te maken met de hoogte van de drempel voor kerkmensen om naar buiten te stappen. Wat zou het toch prachtig zijn om meer kerk te zijn voor de buurt.
In het Bijbelboek Handelingen, hoofdstuk 2, wordt de geboorte van de eerste christelijke gemeente beschreven. De ‘kerkmensen’ hadden alles gemeenschappelijk, zowel voedsel als bezittingen werden met elkaar gedeeld. Deze gemeenschap had invloed op de omgeving. Ze stonden bekend in de buurt als een hechte en zorgende gemeente. Dat is niet alleen iets voor die tijd. Dat kunnen we ook in deze tijd bereiken. Waar de overheid steeds minder zorgend wordt, kunnen we als kerk instappen. We kunnen deze zorgende taak ons weer meer toe gaan eigenen .

Maar hoe doen we dat dan? Onderzoek eerst in de omgeving wat andere kerken doen. Misschien kun je als kerk ergens bij aansluiten. Ga met zorginstellingen in gesprek om te kijken waar mensen behoefte aan hebben. Overleg met wijkteams wat er speelt in de wijk. Onderzoek, bevraag, wat mensen nodig hebben. Kijk dan waar je als kerk in wilt en kunt voorzien. Organiseer je een Alpha Cursus in de kerk, waar je mensen van binnen en buiten de kerk voor uitnodigt, onderzoek dan eens of je een Alpha Cursus ook in de wijk kunt organiseren. Bijvoorbeeld in een buurthuis. Je kunt mensen uitnodigen om naar jouw kerk te komen, maar je kunt ook zelf de drempel naar buiten overstappen en naar de mensen toegaan. Zo kan de kerk meer zichtbaar worden, en daarmee Jezus’ liefde voor een gebroken wereld.

Wat missen mensen als jouw kerk niet meer bestaat? Gaan ze de zorg en de toewijding missen? Gaan ze de hechte gemeenschap en de onderlinge liefde missen? Wees kerk voor de buurt. Jezus roept ons op om erop uit te trekken en Zijn evangelie te verkondigen. 

Reacties

Populaire posts