De ware voorganger

De kerkelijke gemeente waar ik met mijn gezin toe behoor, is al een aantal jaren op zoek naar een voorganger. Helaas tot op heden zonder succes. De meeste predikanten krijgen regelmatig een beroep en hebben op deze manier een heel aantal gemeenten waar ze uit kunnen kiezen. Menselijk gezien dan. Van het hele beroepingsproces wordt een geestelijke zaak gemaakt en dat is maar goed ook. Als gemeente wil je je laten leiden door Gods Geest om de juiste voorganger op je pad te laten komen. En ook als voorganger zoek je Gods leiding in het wijzen van de juiste weg. En zo zijn er dus al een aantal predikanten geweest die zijn beroepen door onze gemeente en die helaas niet de bevestiging kregen om in deze gemeente te mogen gaan werken.

Momenteel hebben we weer een predikant op het oog. Vorige week zondag ging hij voor in de ochtenddienst. Hij werkt in een kerkelijke gemeente in een grote stad. Een gemeente waar heel wat gebeurt. Die actief is op zowel missionair als op diaconaal gebied. Ik vraag me af of hij het wel zou zien zitten om naar onze gemeente te komen. Menselijk gezien dan. Geestelijk gezien mogen we ook hierin weer om Gods leiding bidden. Eén van de dingen die hij zei was dat God onze ware voorganger is. Wat wij als kerkelijke gemeente of als predikant ook mogen besluiten.

God als ware voorganger. Ik had het er die ochtend net nog met mijn vrouw over gehad. Misschien wil God ons wel vertellen dat Hij onze voorganger is en dat wij geen menselijke voorganger nodig hebben. De verbinding met het volk Israël was zo gelegd. Het volk wou graag een koning. God vroeg hen echter waarom zij een koning nodig hadden, want Hij was toch hun koning? Dat was toch voldoende? Omdat het volk het graag wilde, schonk God hen een koning. Zo heeft God ons ook menselijke voorgangers gegeven. Die ons helpen om ons op God te richten en Jezus te volgen. Als we maar niet vergeten dat een voorganger ook maar een mens is. En dat hij niet alles is dat we nodig hebben. Onze ware voorganger is God de Vader. In Hem en in zijn Zoon Jezus Christus mogen we alles hebben dat we nodig hebben.

Reacties

Populaire posts